Barevná vejce pro koledníky
Ingredience
Hořčice plnotučná |
1 kávová lžička |
Křen |
2 polévková lžíce |
Limetka |
1 ks |
Majonéza |
3 polévková lžíce |
Okurky nakládané |
2 ks |
Olivy černé |
8 ks |
Olivy zelené |
8 ks |
Paprika žlutá |
1 ks |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Čedar |
100 g |
Sýr krémový |
0.5 polévková lžíce |
Tabasco |
0.5 kávová lžička |
Tvaroh jemný |
100 g |
Vejce slepičí |
10 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- 10 vajec uvaříme v 1 litru vody natvrdo. Pak je zchladíme, oloupeme, rozkrájíme na poloviny a vyjmeme žloutky, které odložíme do mísy.
- Křen oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Masitou žlutou papriku omyjeme, rozkrájíme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké proužky které odložíme na ozdobu. Sladkokyselou okurku nakrájíme na plátky. Nakládané zelené a černé olivy necháme okapat. Limetku dobře omyjeme teplou vodou, osušíme a nakrájíme na plátky.
- Do mísy dáme jemný tvaroh, žloutky, tavený sýr, majonézu, sůl a smetanu. Elektrickým šlehačem vyšleháme jemný krém.
- Tento základní krém rozdělíme na 3 části tak, že každou budeme mít zvlášť v misce.
- Krém s chutí hořčice: do základního krému přimícháme 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 lžičku nálevu ze sladkokyselých okurek a krém znovu prošleháme.
- Krém s chutí papriky: do základního krému přimícháme 1/2 lžičky tabasca, 1/2 lžíce paprikového krému.
- Krém pikantní s barevným pepřem: do základního krému přimícháme 1.5 lžičky čerstvě pomletého pepře 4 barev.
- Barevné krémy ozdobně nastříkáme do vydlabaných vajíček, která položíme na mísu a ozdobíme sladkokyselou okurkou, proužky papriky, olivami a plátky limetky.