Žemlovka z celozrnného pečiva
Ingredience
Cukr krupice |
200 g |
Cukr moučkový |
30 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Jablka |
500 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mléko plnotučné |
0.5 l |
Ořechy vlašské |
100 g |
Rohlíky celozrnné |
6 ks |
Rozinky tmavé |
100 g |
Tvaroh měkký |
300 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Pekáč potřeme máslem, předehřejeme troubu. Do kastrůlku nalijeme 3 dl mléka, rohlíky nakrájíme na kolečka, namočíme je do mléka a skládáme na připravený pekáč. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme skořicový cukr s hnědým cukrem, nasekané ořechy, vše promícháme a směs položíme na rohlíky v pekáči. Tvaroh smícháme s rozinkami, vanilkovým cukrem a dáme na jablka. Na vrch žemlovky naskládáme opět namočené rohlíky, do zbylého mléka z rohlíku přilijeme další 2 dl mléka, rozklepneme celé vejce, rozkvedláme, zalijeme žemlovku, kterou vložíme do nahřáté trouby a pečeme nejméně 30 minut.
- Upečenou žemlovku necháme chvilku vychladnout a krájíme ji na porce, které pokládáme na mělké talíře a posypeme moučkovým cukrem.