Kostky s višňovo-čokoládovou polevou

Ingredience


Čokoláda hořká 70 g
Čokoláda na vaření 60 ml
Cukr moučkový 240 g
Cukr vanilka 1 ks
Kypřicí prášek do pečiva 2 ks
Máslo čerstvé 150 g
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Ořechy vlašské 300 g
Vejce slepičí 4 ks
Višně 250 g
Čokoláda hořká 50 g
Kakao - prášek 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mléko polotučné 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V misce smícháme mouku s balíčkem prášku do pečiva. Necháme změknout máslo a rozehřejeme čokoládu na vaření. Obojí pak přidáme k mouce a mícháme.
  2. Kuchyňským robotem dál zašleháváme postupně jedno vejce po druhém střídavě s cukrem a vanilkovým cukrem. Nakonec vmícháme strouhané ořechy.
  3. Nachystáme plech o rozměrech 35x20 centimetrů, vymažeme ho tukem a vysypeme hladkou moukou. Vlijeme na něj těsto a pečlivě uhladíme.
  4. Připravíme višně, které osušíme, rozkrájíme na poloviny, odstraníme z nich pecky a poklademe jimi hustě těsto vylité na plechu. Višně zasypeme strouhanou hořkou čokoládou, kterou jsme předtím nastrouhali.
  5. Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme 30 minut. Hotový moučník vyjmeme z trouby a počkáme, než na plechu vychladne.
  6. Mezitím připravíme polevu. Čokoládu nasekáme na drobné kousky. Do středně velkého hrnce vlijeme mléko a vložíme změklé máslo. Mícháme a počkáme, než směs přijde k varu. Přidáme do ní kakaový prášek a promícháváme, aby se vytvořila hladká hmota. Polevou přelijeme vychladlou buchtu a uhladíme povrch. Na chladnějším místě, ovšem ne v ledničce, necháme asi 2-3 hodiny vychladnout. Těsně předtím, než budeme moučník servírovat, ho rozkrájíme na kostky o rozměrech 5x5 centimetrů.