Kostky s višňovo-čokoládovou polevou
Ingredience
Čokoláda hořká |
70 g |
Čokoláda na vaření |
60 ml |
Cukr moučkový |
240 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 ks |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Ořechy vlašské |
300 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Višně |
250 g |
Čokoláda hořká |
50 g |
Kakao - prášek |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 28 porcí
- V misce smícháme mouku s balíčkem prášku do pečiva. Necháme změknout máslo a rozehřejeme čokoládu na vaření. Obojí pak přidáme k mouce a mícháme.
- Kuchyňským robotem dál zašleháváme postupně jedno vejce po druhém střídavě s cukrem a vanilkovým cukrem. Nakonec vmícháme strouhané ořechy.
- Nachystáme plech o rozměrech 35x20 centimetrů, vymažeme ho tukem a vysypeme hladkou moukou. Vlijeme na něj těsto a pečlivě uhladíme.
- Připravíme višně, které osušíme, rozkrájíme na poloviny, odstraníme z nich pecky a poklademe jimi hustě těsto vylité na plechu. Višně zasypeme strouhanou hořkou čokoládou, kterou jsme předtím nastrouhali.
- Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme 30 minut. Hotový moučník vyjmeme z trouby a počkáme, než na plechu vychladne.
- Mezitím připravíme polevu. Čokoládu nasekáme na drobné kousky. Do středně velkého hrnce vlijeme mléko a vložíme změklé máslo. Mícháme a počkáme, než směs přijde k varu. Přidáme do ní kakaový prášek a promícháváme, aby se vytvořila hladká hmota. Polevou přelijeme vychladlou buchtu a uhladíme povrch. Na chladnějším místě, ovšem ne v ledničce, necháme asi 2-3 hodiny vychladnout. Těsně předtím, než budeme moučník servírovat, ho rozkrájíme na kostky o rozměrech 5x5 centimetrů.