Jehněčí špízy s rajčatovým pestem
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Chilli paprička |
1 kávová lžička |
Cibule |
2 ks |
Jehněčí kýta |
600 g |
Olej olivový |
0.25 l |
Olej rostlinný |
5 polévková lžíce |
Oregano sušené |
1 kávová lžička |
Oříšky piniové |
80 g |
Paprika červená |
2 ks |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Rajčata |
150 g |
Sýr Parmezán |
70 g |
Tymián čerstvý |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sušená rajčata vaříme ve vodě 5 minut, slijeme, necháme okapat a vychladit. Piniová semena restujeme na suché pánvi. Parmezán jemně nastrouháme. Česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rajčata s piniovými semeny jemně nasekáme a umícháme s parmezánem, česnekem, tymiánem a olivovým olejem do hladké pasty. Pastu opepříme a uložíme do chladničky.
- Jehněčí kýtu zbavíme tuku a šlach a nakrájíme na sousta. Cibule oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Paprikové lusky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semen a bílých vnitřků a nakrájíme na větší kousky.
- Všechny přísady střídavě napichujeme na špejli. Celkem 4 špízy. Smícháme 5 polévkových lžic oleje s oreganem, chilli a mletou paprikou, dobře promícháme a v připravené marinádě špízy pomáčíme. Na pánvi rozpálíme okapaný olej a na něm opékáme špízy při střední teplotě 15 minut. Nakonec špízy osolíme a podáváme s pestem.