Vepřová kýta s broskvovým přelivem
Ingredience
Vepřová kýta |
2 kg |
Cukr třtinový |
250 ml |
Džem broskvový |
60 ml |
Kompot broskvový |
250 ml |
Sherry brandy |
250 ml |
Sůl |
3 kávová lžička |
Voda pitná |
4 dl |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Vepřovou kýtu osolíme a na několika místech uděláme mělké, cca půl centimetrové zářezy ve formě křížku. Maso vložíme do pekáče a potřeme broskvovým sirupem. Broskvový sirup jsme si předem připravili z broskvové šťávy, hnědého cukru, broskvového džemu, brandy a skořice tím, že jsme tyto suroviny rozmíchali v pánvičce a při stálém míchání vařili tak dlouho, dokud se cukr nerozpustil. Maso potřené zhotoveným sirupem vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme, za občasného podlévání vodou, asi 20 minut, dokud se nezačnou námi udělané křížky otvírat. Po jejich otevření ztlumíme teplotu na 160-170 stupňů a necháme péct cca 40 minut. Během pečení maso přelíváme broskvovým sirupem tak, aby maso získalo pěknou zlatavou kůrku. Upečenou kýtu necháme asi 20 minut chladnout a pak ji krájíme na tenké plátky.