Pečené porce kuřete se zeleninou a brambory
Ingredience
Brambory |
3 ks |
Česnek sušený |
0.5 kávová lžička |
Cibule |
1 polévková lžíce |
Kuře |
1.5 kg |
Lilek |
150 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka pšeničná hladká |
80 g |
Mrkev kořen |
150 g |
Paprika červená |
1 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Směs koření na kuře |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián sušený |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Opláchnuté a osušené kuře naporcujeme na čtvrtky, cibuli nakrájíme na měsíčky, omyté a oloupané brambory nakrájíme na osminky, očištěné mrkve rozpůlíme a nakrájíme na špalíčky, papriku zbavíme semen a nakrájíme na 8 proužků, lilek rozkrájíme na 8 kousků. V míse smícháme mouku s pepřem, tymiánem, sušeným česnekem, solí a směsí koření na kuře. Hlubší velký pekáč vyložíme alobalem tak, abychom z něj mohli udělat i „poklici“ a potřeme olejem.
- Porce kuřete důkladně a pečlivě obalíme v moučné směsi a naskládáme do pekáče kůží dospodu. Ve směsi obalíme i zeleninu, včetně brambor, a obložíme jí porce kuřete. Vše poklademe plátky másla, přikryjeme pevně alobalem a v předehřáté troubě pečeme zhruba 70 minut. Poté pekáč vyjmeme z trouby, alobal opatrně rozstřihneme, dbáme, abychom se neopařili párou, a podáváme v pekáči, v němž se směs pekla.