Pečené porce kuřete se zeleninou a brambory

Ingredience


Brambory 3 ks
Česnek sušený 0.5 kávová lžička
Cibule 1 polévková lžíce
Kuře 1.5 kg
Lilek 150 g
Máslo čerstvé 150 g
Mouka pšeničná hladká 80 g
Mrkev kořen 150 g
Paprika červená 1 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Směs koření na kuře 1 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Tymián sušený 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Opláchnuté a osušené kuře naporcujeme na čtvrtky, cibuli nakrájíme na měsíčky, omyté a oloupané brambory nakrájíme na osminky, očištěné mrkve rozpůlíme a nakrájíme na špalíčky, papriku zbavíme semen a nakrájíme na 8 proužků, lilek rozkrájíme na 8 kousků. V míse smícháme mouku s pepřem, tymiánem, sušeným česnekem, solí a směsí koření na kuře. Hlubší velký pekáč vyložíme alobalem tak, abychom z něj mohli udělat i „poklici“ a potřeme olejem.
  2. Porce kuřete důkladně a pečlivě obalíme v moučné směsi a naskládáme do pekáče kůží dospodu. Ve směsi obalíme i zeleninu, včetně brambor, a obložíme jí porce kuřete. Vše poklademe plátky másla, přikryjeme pevně alobalem a v předehřáté troubě pečeme zhruba 70 minut. Poté pekáč vyjmeme z trouby, alobal opatrně rozstřihneme, dbáme, abychom se neopařili párou, a podáváme v pekáči, v němž se směs pekla.