Třešňovo-čokoládové kostky

Ingredience


Mouka polohrubá 3 polévková lžíce
Tuk 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 230 g
Cukr vanilka 1 ks
Kakao 4 kávová lžička
Kypřicí prášek do pečiva 3 kávová lžička
Máslo čerstvé 250 g
Mléko polotučné 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 750 g
Sůl 1 špetka
Třešně 20 ks
Vejce slepičí 5 ks
Cukr moučkový 80 g
Máslo čerstvé 250 g
Mléko polotučné 4 polévková lžíce
Pudinkový prášek - vanilkový 1 ks
Čokoláda hořká 200 g
Kokosová smetana 40 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do misky vložíme máslo a rozetřeme ho, aby se vytvořila pěna. Přisypeme moučkový a vanilkový cukr a přidáme špetku soli. Kuchyňským robotem šleháme dohladka. Postupně přidáváme vejce a jedno po druhém je zašleháváme do těsta.
  2. V míse si připravíme mouku s práškem do pečiva a uprostřed hromádky mouky vytvoříme důlek. Do něj vložíme lžíci ušlehaného másla s cukrem. Zapracujeme ji a pokračujeme dále, postupně dovnitř zapracujeme všechnu ušlehanou hmotu a umícháme, aby těsto bylo hladké. Rozdělíme těsto na dvě poloviny. Jednu vložíme na vymazaný a polohrubou moukou vysypaný plech o rozměrech 46 krát 30 centimetrů. Do druhé poloviny těsta přidáme kakao smíchané s mlékem. Hladké tmavé těsto pak rozetřeme na světlou část na plechu. Odpeckované a na poloviny rozříznuté třešně rozložíme na těsto. Předehřejeme si troubu na 200 °C a pečeme asi 40 minut. Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme při pokojové teplotě vychladnout.
  3. Připravíme si krém. Pudink uvaříme podle návodu uvedeném na jeho obalu, použijeme přitom ale jenom 4 lžíce mléka a 80 gramů cukru. V misce rozetřeme máslo do pěny a vlijeme a zašleháme do něj pudink. Hotový krém rozetřeme na povrchu upečeného koláče.
  4. Nakonec si nachystáme polevu. Do misky dáme rozlámané kousky čokolády společně s kokosovou smetanou. Zahřejeme, aby se čokoláda úplně rozpustila a navrstvíme polevu na koláč. Necháme ztuhnout a koláč před servírováním rozkrájíme na kostky o rozměrech 5 krát 5 centimetrů.