Bábovka mramorová

Bábovka mramorová - obrázek

Ingredience


Strouhanka 4 polévková lžíce
Tuk 1 polévková lžíce
Čokoláda hořká 60 g
Cukr krupice 4 polévková lžíce
Cukr moučkový 160 g
Cukr vanilka 1 ks
Droždí sušené 1 balení
Kakao 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 200 g
Mléko polotučné 3 polévková lžíce
Mouka polohrubá 1 kg
Ořechy lískové 4 polévková lžíce
Vejce slepičí 6 ks
Voda pitná 5 polévková lžíce
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do misky nasypeme mouku a promícháme ji se sušeným droždím. Přidáme všechny další suroviny podle soupisu v receptu a kuchyňským robotem s hnětacími metlami hněteme minimálně pět minut. Začínáme na nejnižší rychlosti robotu a postupně ji zvyšujeme. Pak těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu.
  2. Jakmile je těsto dostatečně vykynuté, znovu ho prohněteme, teď už stačí ručně, aby bylo pružné a hladké.
  3. Připravíme si formu na bábovku, kterou vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Dvě třetiny těsta vložíme do formy. Zbylou třetinu těsta necháme v míse a přidáme k ní kakaový prášek, cukr, rozpuštěnou hořkou čokoládu a mléko. Dobře promícháme. Hotové těsto vlijeme do formy a vidličkou lehce propichujeme, čímž docílíme mramorování.
  4. Znovu těsto odložíme na teplé místo a přikryté utěrkou necháme 45 minut kynout. Až nabude asi o jednu třetinu, je správně vykynuté. Mezitím si předehřejeme troubu na 190 °C. Bábovku vložíme do trouby a pečeme 50 minut.
  5. Nakonec hotovou bábovku vyklopíme z formy, potíráme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.