Těšínská štrůdla s uzeným
Ingredience
Cukr krupice |
1 špetka |
Droždí |
20 g |
Hera |
3 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
2 dl |
Mouka polohrubá |
300 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Uzené maso vařené |
700 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- V míse do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, promícháme se špetkou cukru a necháme vzejít kvásek, pak přidáme mouku, 2 žloutky, vlažnou roztopenou Heru, sůl, pepř a zaděláme těsto, které zakryjeme a necháme v teple vykynout.
- Na kostičky pokrájíme vařené uzené maso. Na vál si položíme pečící papír a těsto na něm rozválíme na placku silnou 1 cm. Na ni rozprostřeme uzené maso a těsto s masem zabalíme do závinu. Opatrně i s pečícím papírem vložíme závin na plech. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 190°C dozlatova přibližně 40 minut.
- Upečený závin necháme vychladnout, pak ho nakrájíme na plátky a podáváme.