Široké nudle se zaděnkami

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Olej olivový 5 polévková lžíce
Oregano čerstvé 4 ks
Pepř bílý 1 špetka
Petržel - nať 0.5 hrst
Šalotka 2 ks
Sardelové řezy 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Těstoviny Tagliatelle 400 g
Víno bílé 250 ml
Voda pitná 1.5 l
Mušle Venušiny 1 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zaděnky neboli Venušiny mušle omyjeme ve studené vodě a necháme okapat. Otevřené mušle vyhodíme. Šalotku oloupeme, omyjeme a najemno nakrájíme. Filety nakládaných sardelí též nakrájíme najemno. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme pomocí lisu na česnek. Petrželku a oregano opláchneme, osušíme, otrháme lístky a nasekáme je nahrubo. Sardele a česnek smícháme s jednou lžící olivového oleje.
  2. Na pánvi rozpálíme zbytek olivového oleje. Přidáme šalotku, kterou na středně silném ohni osmahneme. K šalotce přidáme sardele a podlijeme bílým vínem.
  3. Na pánev přidáme mušle a vše pod pokličkou dusíme, dokud se mušle neotevřou. Zavřené mušle vyhodíme. Ke směsi přidáme nasekané bylinky, ztlumíme plamen na velmi mírný a vše povaříme dalších 5 minut.
  4. Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a necháme okapat. Omáčku s mušlemi dochutíme bílým pepřem, solí a promícháme s těstovinami. Upravíme na talíře a podáváme.