Rizoto se žampiony, tykví a šunkou

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Olej olivový extra panenský 3 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 20 g
Pórek 1 ks
Rýže loupaná 400 g
Sůl 1 špetka
Šunka od kosti 100 g
Sýr Parmezán 100 g
Tykev 120 g
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Víno bílé 125 ml
Vývar drůbeží 1.25 l
Žampiony čerstvé 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Tykev nakrájíme na kousky, položíme na plech s pečícím papírem, potřeme olivovým olejem, jemně osolíme, opepříme a na 25-30 minut dáme do předehřáté trouby na 230°C. Pečeme doměkka.
  2. V pánvi se silným dnem, nejlépe teflonové, zahřejeme olej, přisypeme kolečka pórku, prolisovaný česnek, kostičky šunky od kosti (3% tuku) a 2 minuty smažíme. Pak přilijeme bílé víno, přidáme nasekaný čerstvý tymián, kostičky žampionů, zamícháme a 4 minuty vaříme. Vmícháme krátkozrnnou bílou rýži a upečenou tykev, zalijeme drůbežím vývarem. Přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a v předehřáté troubě (na 200°C), pečeme 25 minut, do změknutí rýže. Přidáme nasekanou petrželovou nať a okořeníme. Před podáváním posypeme strouhaným parmazánem.