Rizoto se žampiony, tykví a šunkou
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Olej olivový extra panenský |
3 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
20 g |
Pórek |
1 ks |
Rýže loupaná |
400 g |
Sůl |
1 špetka |
Šunka od kosti |
100 g |
Sýr Parmezán |
100 g |
Tykev |
120 g |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Víno bílé |
125 ml |
Vývar drůbeží |
1.25 l |
Žampiony čerstvé |
200 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Tykev nakrájíme na kousky, položíme na plech s pečícím papírem, potřeme olivovým olejem, jemně osolíme, opepříme a na 25-30 minut dáme do předehřáté trouby na 230°C. Pečeme doměkka.
- V pánvi se silným dnem, nejlépe teflonové, zahřejeme olej, přisypeme kolečka pórku, prolisovaný česnek, kostičky šunky od kosti (3% tuku) a 2 minuty smažíme. Pak přilijeme bílé víno, přidáme nasekaný čerstvý tymián, kostičky žampionů, zamícháme a 4 minuty vaříme. Vmícháme krátkozrnnou bílou rýži a upečenou tykev, zalijeme drůbežím vývarem. Přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a v předehřáté troubě (na 200°C), pečeme 25 minut, do změknutí rýže. Přidáme nasekanou petrželovou nať a okořeníme. Před podáváním posypeme strouhaným parmazánem.