Špagety se sardinkami a piniovými jádry
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Chilli paprička |
0.5 ks |
Citrony |
1 ks |
Fenykl čerstvý |
1 ks |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Oříšky piniové |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
3 polévková lžíce |
Sardinka obecná |
8 ks |
Špagety |
350 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve si připravíme filetované sardinky. Omyjeme je, osušíme a nahrubo nakrájíme. Hlízu fenyklu očistíme, omyjeme a pomocí struhadla nastrouháme na tenká kolečka, můžeme nakrájet. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky. Chilli papričku omyjeme, zbavíme jadýrek, znova opláchneme a nadrobno nakrájíme.
- Na pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje. Poté přidáme česnek a chilli papričku a podusíme. Následně přidáme fenykl a dusíme ještě 5 minut. Poté přimícháme sardinky a povaříme asi 4 minuty. V druhé pánvi bez tuku opražíme piniová jádra.
- Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a necháme okapat.
- Petrželku opláchneme, osušíme a najemno nasekáme. Citron omyjeme a na jemném struhadle nastrouháme kůru. Z ostrouhaného citronu vymačkáme 1 lžíci šťávy. Kůru a šťávu přimícháme k sardinkám. Přidáme piniová jádra, petrželku a dochutíme pepřem a solí. Přimícháme zbytek oleje, opatrně těstoviny promícháme a ihned servírujeme.