Špagety se sardinkami a piniovými jádry

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Chilli paprička 0.5 ks
Citrony 1 ks
Fenykl čerstvý 1 ks
Olej olivový 4 polévková lžíce
Oříšky piniové 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 3 polévková lžíce
Sardinka obecná 8 ks
Špagety 350 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve si připravíme filetované sardinky. Omyjeme je, osušíme a nahrubo nakrájíme. Hlízu fenyklu očistíme, omyjeme a pomocí struhadla nastrouháme na tenká kolečka, můžeme nakrájet. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky. Chilli papričku omyjeme, zbavíme jadýrek, znova opláchneme a nadrobno nakrájíme.
  2. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje. Poté přidáme česnek a chilli papričku a podusíme. Následně přidáme fenykl a dusíme ještě 5 minut. Poté přimícháme sardinky a povaříme asi 4 minuty. V druhé pánvi bez tuku opražíme piniová jádra.
  3. Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a necháme okapat.
  4. Petrželku opláchneme, osušíme a najemno nasekáme. Citron omyjeme a na jemném struhadle nastrouháme kůru. Z ostrouhaného citronu vymačkáme 1 lžíci šťávy. Kůru a šťávu přimícháme k sardinkám. Přidáme piniová jádra, petrželku a dochutíme pepřem a solí. Přimícháme zbytek oleje, opatrně těstoviny promícháme a ihned servírujeme.