Zapečené kořeněné ústřice plněné pórkem
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr moučkový |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
30 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
1 ks |
Šafrán |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
140 g |
Sůl |
1 špetka |
Sůl mořská |
500 g |
Ústřice |
24 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Víno bílé |
100 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Ústřice vyjmeme z lastur a necháme vychladit v lednici. Prázdné lastury důkladně omyjeme, rozložíme na ohnivzdorné talíře na vrstvu mořské soli.
- V kastrolu rozehřejeme máslo a osmahneme na něm za stálého míchání nadrobno pokrájený pórek. Ochutíme solí, pepřem, cukrem a zakryté necháme dusit, ke konci zakápneme citronovou šťávou.
- V dalším hrnci přivedeme k varu víno se šafránem a vaříme, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu množství. Smetanu rozmícháme se žloutkem, přidáme k vínu. Mícháme do zhoustnutí, ale již nevaříme. Osolíme a opepříme dle chuti.
- Do každé lastury vložíme trochu pórku, na něj rozdělíme ústřice. Přelijeme omáčkou a pod rozpáleným grilem několik minut zapečeme. Poté ihned podáváme.