Zapečené kořeněné ústřice plněné pórkem

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr moučkový 1 špetka
Máslo čerstvé 30 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 1 ks
Šafrán 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 140 g
Sůl 1 špetka
Sůl mořská 500 g
Ústřice 24 ks
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Víno bílé 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ústřice vyjmeme z lastur a necháme vychladit v lednici. Prázdné lastury důkladně omyjeme, rozložíme na ohnivzdorné talíře na vrstvu mořské soli.
  2. V kastrolu rozehřejeme máslo a osmahneme na něm za stálého míchání nadrobno pokrájený pórek. Ochutíme solí, pepřem, cukrem a zakryté necháme dusit, ke konci zakápneme citronovou šťávou.
  3. V dalším hrnci přivedeme k varu víno se šafránem a vaříme, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu množství. Smetanu rozmícháme se žloutkem, přidáme k vínu. Mícháme do zhoustnutí, ale již nevaříme. Osolíme a opepříme dle chuti.
  4. Do každé lastury vložíme trochu pórku, na něj rozdělíme ústřice. Přelijeme omáčkou a pod rozpáleným grilem několik minut zapečeme. Poté ihned podáváme.