Košíčky z listového těsta se šlehačkou

Ingredience


Cukr krupice 20 g
Cukr vanilka 20 g
Džem meruňkový 250 g
Jahody zahradní 100 g
Listové těsto 270 g
Máslo čerstvé 30 g
Mléko polotučné 0.5 l
Pudinkový prášek - čokoládový 40 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pudink: 0,3 dl mléka vlijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Do zbylého mléka v hrníčku vsypeme cukr krupici, vanilkový cukr, pudinkový prášek, vše dobře rozkvedláme a vylijeme do vařícího mléka v kastrůlku. Za stálého míchání vaříme až do zahoustnutí pudinku. Uvařený pudink stáhneme ze sporáku, za občasného míchání necháme vychladnout v lednici nebo na jiném chladném místě.
  2. Z balíčku kupovaného (už rozváleného) listového těsta vezmeme jeden plát, rozložíme na pracovní plochu a skleničkou o průměru 10 cm vykrajujeme kolečka, abychom získali košíčky. Formu vymastíme roztopeným máslem, do každého otvoru položíme jedno kolečko, vykrojené z listového těsta tak, aby okraje přesahovaly. Každé kolečko potřeme rozšlehaným máslem, formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 20 minut. Upečené těsto by mělo byt trochu nafouknuté s barvou do zlatova.
  3. Poté formu vytáhneme z trouby, košíčky necháme vychladnout a vyklopíme z formy. Do každého košíčku vložíme lžičkou džem, polijeme vychladlým pudinkem a navrch nastříkáme vyšlehanou šlehačku, kterou ještě ozdobíme jahodou a mátou.