České kynuté lívance
Ingredience
Cukr krupice |
0.5 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
1 kávová lžička |
Droždí |
15 g |
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
4 dl |
Mouka polohrubá |
300 g |
Olej slunečnicový |
0.5 dl |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do mísy nasypeme polohrubou mouku. Uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Zalijeme 2 dl vlažného mléka s lžičkou cukru. Kvásek necháme vzejít, k mouce přidáme ještě mléko (až 2 dl), vejce, 0.5 lžíce cukru, špetku soli a 1.5 lžíce rozpuštěného vlažného másla. Směs rozmixujeme, těsto by mělo být víc řídké. Zakryjeme a necháme nakynout na dvojnásobný objem.
- V pánvi rozpálíme olej, který naneseme jen v tenké vrstvě mašlovačkou. Menší naběračkou rozlijeme těsto po pánvi a smažíme z obou stran dozlatova.