České kynuté lívance

České kynuté lívance - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 0.5 polévková lžíce
Cukr moučkový 1 kávová lžička
Droždí 15 g
Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Mléko plnotučné 4 dl
Mouka polohrubá 300 g
Olej slunečnicový 0.5 dl
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme polohrubou mouku. Uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Zalijeme 2 dl vlažného mléka s lžičkou cukru. Kvásek necháme vzejít, k mouce přidáme ještě mléko (až 2 dl), vejce, 0.5 lžíce cukru, špetku soli a 1.5 lžíce rozpuštěného vlažného másla. Směs rozmixujeme, těsto by mělo být víc řídké. Zakryjeme a necháme nakynout na dvojnásobný objem.
  2. V pánvi rozpálíme olej, který naneseme jen v tenké vrstvě mašlovačkou. Menší naběračkou rozlijeme těsto po pánvi a smažíme z obou stran dozlatova.