Dušené hovězí s hříbky
Ingredience
Bazalka |
1 kávová lžička |
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Cibulka jarní |
4 ks |
Hovězí roštěnka vys. peč. |
1 kg |
Hovězí vývar základní |
200 ml |
Hříbky čerstvé |
200 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Šalotka |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Šunka parmská |
200 g |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Víno portské |
700 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hovězí roštěnec omyjeme, očistíme, osušíme, nakrájíme na větší kousky a vložíme do mísy. Přidáme prolisovaný česnek, najmeno nasekanou bazalku, tymián, bobkový list, přelijeme portským vínem, mísu zakryjeme potravinovou fólií a necháme 3 hodiny marinovat v chladničce.
- Troubu předehřejeme na 160 stupňů Celsia. Maso vyjmeme z marinády, marinádu scedíme a odložíme stranou. Maso zaprášíme hladkou moukou, osolíme a opepříme.
- V kastrolu rozpustíme polovinu másla a maso na něm ze všech stran důkladně opečeme. Potom přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku,, nastrouhanou mrkev a ještě 5 minut dusíme.
- Do kastrolu přilijeme marinádu, hovězí vývar a za stálého míchání přivedeme k varu, kastrol zakryjeme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme asi 90 minut.
- Na pánvi rozpálíme zbytek másla, přidáme na proužky nakrájenou parmskou šunku, šalotku, hříbky a opečeme. Takto připravenou směs přidáme do kastrolu k masu a pečeme dalších 30 minut.
- Po upečení ihned servírujeme.