Dušené hovězí s hříbky

Ingredience


Bazalka 1 kávová lžička
Bobkový list 1 ks
Česnek 3 stroužek
Cibulka jarní 4 ks
Hovězí roštěnka vys. peč. 1 kg
Hovězí vývar základní 200 ml
Hříbky čerstvé 200 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Šalotka 200 g
Sůl 1 špetka
Šunka parmská 200 g
Tymián čerstvý 1 ks
Víno portské 700 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí roštěnec omyjeme, očistíme, osušíme, nakrájíme na větší kousky a vložíme do mísy. Přidáme prolisovaný česnek, najmeno nasekanou bazalku, tymián, bobkový list, přelijeme portským vínem, mísu zakryjeme potravinovou fólií a necháme 3 hodiny marinovat v chladničce.
  2. Troubu předehřejeme na 160 stupňů Celsia. Maso vyjmeme z marinády, marinádu scedíme a odložíme stranou. Maso zaprášíme hladkou moukou, osolíme a opepříme.
  3. V kastrolu rozpustíme polovinu másla a maso na něm ze všech stran důkladně opečeme. Potom přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku,, nastrouhanou mrkev a ještě 5 minut dusíme.
  4. Do kastrolu přilijeme marinádu, hovězí vývar a za stálého míchání přivedeme k varu, kastrol zakryjeme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme asi 90 minut.
  5. Na pánvi rozpálíme zbytek másla, přidáme na proužky nakrájenou parmskou šunku, šalotku, hříbky a opečeme. Takto připravenou směs přidáme do kastrolu k masu a pečeme dalších 30 minut.
  6. Po upečení ihned servírujeme.