Dušené závitky s parmezánem

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Brusinky sušené 4 g
Česnek 2 stroužek
Cibule červená 1 ks
Hovězí svíčková 1.5 kg
Jehněčí maso mleté 230 g
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Rajčata loupaná (konzervovaná) 800 g
Strouhanka 75 g
Sůl 1 špetka
Šunka parmská 70 g
Sýr Parmezán 100 g
Vejce slepičí 2 ks
Víno portské 200 ml
Voda pitná 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí svíčkovou omyjeme, očistíme, osušíme a nakrájíme na plátky. Za pomoci paličky na maso je jemně naklepeme.
  2. V míse smícháme mleté jehněčí maso, strouhanku, nastrouhaný parmezán, na kostičky nakrájenou parmskou šunku, sušené brusinky, vejce, prolisovaný česnek, najemno nasekanou pažitku a promícháme.
  3. Na každý plátek hovězí svíčkové naneseme vrstvu jehněčí směsi, závitek zarolujeme a pomocí kuchyňské nitě zajistíme.
  4. V hrnci rozpálíme slunečnicový olej a osolené a opepřené závitky na něm ze všech stran opečeme. Potom závitky přendáme na talíř a udržujeme v teple.
  5. Do kastrolu nasypeme najemno nasekanou cibuli, bazalku a opékáme. Přimícháme rajčata, rajčatový protlak, portské víno a 200 ml vody. Vše promícháme a asi 2 minuty povaříme.
  6. Do kastrolu vrátíme závitky, snížíme teplotu a pod pokličkou dusíme asi 90 minut. V případě potřeby podléváme střídavě vínem a vodou.