Dušené závitky s parmezánem
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Brusinky sušené |
4 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule červená |
1 ks |
Hovězí svíčková |
1.5 kg |
Jehněčí maso mleté |
230 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
800 g |
Strouhanka |
75 g |
Sůl |
1 špetka |
Šunka parmská |
70 g |
Sýr Parmezán |
100 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Víno portské |
200 ml |
Voda pitná |
200 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hovězí svíčkovou omyjeme, očistíme, osušíme a nakrájíme na plátky. Za pomoci paličky na maso je jemně naklepeme.
- V míse smícháme mleté jehněčí maso, strouhanku, nastrouhaný parmezán, na kostičky nakrájenou parmskou šunku, sušené brusinky, vejce, prolisovaný česnek, najemno nasekanou pažitku a promícháme.
- Na každý plátek hovězí svíčkové naneseme vrstvu jehněčí směsi, závitek zarolujeme a pomocí kuchyňské nitě zajistíme.
- V hrnci rozpálíme slunečnicový olej a osolené a opepřené závitky na něm ze všech stran opečeme. Potom závitky přendáme na talíř a udržujeme v teple.
- Do kastrolu nasypeme najemno nasekanou cibuli, bazalku a opékáme. Přimícháme rajčata, rajčatový protlak, portské víno a 200 ml vody. Vše promícháme a asi 2 minuty povaříme.
- Do kastrolu vrátíme závitky, snížíme teplotu a pod pokličkou dusíme asi 90 minut. V případě potřeby podléváme střídavě vínem a vodou.