Kynuté knedlíky se zelím

Ingredience


Cibule 120 g
Droždí 5 g
Mléko polotučné 300 ml
Mouka pšeničná hrubá 500 g
Slanina vepřová 120 g
Sůl 10 g
Vejce slepičí 1 ks
Zelí kysané 600 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na nudličky, kysané zelí trochu pokrájíme.
  2. Do teplého mléka nasypeme rozdrobené droždí, špetku mouky, promícháme a necháme v teple vzejít kvásek.
  3. Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme vejce, kvásek a důkladně zpracujeme těsto. Překryjeme ubrouskem a necháme hodinu kynout. Z těsta uválíme kuličky, které necháme ještě čtvrt hodinky nakynout a pak je naházíme do osolené vroucí vody a 15 minut vaříme. Knedlíky scedíme, propícháme vydličkou a necháme chvíli stranou.
  4. V pánvi rozškvaříme slaninu, přisypeme cibuli, osmahneme dorůžova, přidáme zelí i s nálevem a 15 minut podusíme.
  5. Knedlíky rozdělíme na talíře a doplníme dušeným zelím se slaninou.