Kynuté knedlíky se zelím
Ingredience
Cibule |
120 g |
Droždí |
5 g |
Mléko polotučné |
300 ml |
Mouka pšeničná hrubá |
500 g |
Slanina vepřová |
120 g |
Sůl |
10 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Zelí kysané |
600 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na nudličky, kysané zelí trochu pokrájíme.
- Do teplého mléka nasypeme rozdrobené droždí, špetku mouky, promícháme a necháme v teple vzejít kvásek.
- Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme vejce, kvásek a důkladně zpracujeme těsto. Překryjeme ubrouskem a necháme hodinu kynout. Z těsta uválíme kuličky, které necháme ještě čtvrt hodinky nakynout a pak je naházíme do osolené vroucí vody a 15 minut vaříme. Knedlíky scedíme, propícháme vydličkou a necháme chvíli stranou.
- V pánvi rozškvaříme slaninu, přisypeme cibuli, osmahneme dorůžova, přidáme zelí i s nálevem a 15 minut podusíme.
- Knedlíky rozdělíme na talíře a doplníme dušeným zelím se slaninou.