Bramborová krémová polévka se smetanou

Ingredience


Brambory 400 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 30 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 6 ks
Voda pitná 1 l
Vývar zeleninový 0.8 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do kastrůlku nalijeme vodu, do vařící vody položíme vejce a uvaříme. Potom je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a rozkrojíme na dvě půlky. Necháme stranou k dalšímu použití.
  2. Cibuli oloupeme, umyjeme, nakrájíme na malé kousky a v hrnci na rozpáleném másle opečeme dozlatova. K opečené cibuli přidáme oloupaný česnek, oloupané, na malé kousky nakrájené brambory, nasekanou petrželovou nať, nasekaný kopr, vše zalijeme vývarem, přiklopíme poklici a povaříme 20 minut, aby změkly brambory.
  3. Uvařenou polévku ještě horkou rozmixujeme, podle chuti přidáme sůl, pepř, vylijeme smetanu, hrnec vrátíme na sporák, necháme projít varem a odstavíme. Necháme 5 minut pod poklici a potom můžeme porcovat na talíře. Na každou porci položíme dvě půlky vajíčka.