Palačinky plněné smetanovými slávkami
Ingredience
Cibule |
2 polévková lžíce |
Mušle slávky |
2 kg |
Pepř bílý |
1 špetka |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
4 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
110 ml |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Petržel kudrnka |
6 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
6 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 70 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Slávky důkladně kartáčkem očistíme a odstraníme řasy. Použijeme pouze neotevřené. Do velkého hrnce vlijeme víno, přidáme nakrájenou cibuli, stonky petržele a rozdrcené kuličky černého pepře a přivedeme k varu. Vložíme slávky, zakryjeme a zprudka vaříme 3-4 minuty, dokud se lastury neotevřou. Neotevřené odstraníme. Vývar slijeme, necháme vychladnout, ochutíme solí a pepřem.
- Na těsto nasypeme do mísy mouku, rozklepneme vejce, přilijeme vývar a 2 lžíce smetany. Důkladně rozšleháme a necháme cca 60 minut odpočinout. Poté v pánvi rozpálíme lžíci másla a zašleháme do těsta.
- Rozpálíme další část másla a vlijeme trochu těsta. Postupně smažíme po obou stranách palačinky dozlatova. Hotové srolujeme a uchováme teplé.
- V kastrůlku rozehřejeme zbylou smetanu a přidáme do ní vyloupané slávky. Zlehka promícháme. Do každé palačinky zabalíme část slávek, posypeme nadrobno nakrájenou petrželkou a znovu srolujeme. Ihned teplé podáváme.