Bramborová polévka se zeleninou a smetanou
Ingredience
Bobkový list |
4 g |
Brambory |
500 g |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nové koření celé |
5 g |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
6 ks |
Vývar zeleninový |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do hrnce vylijeme vývar, přivedeme k varu. Zeleninu - brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek oloupeme, umyjeme, nastrouháme na jemném struhadle a položíme do vývaru, přidáme bobkové listy, nové koření, přiklopíme poklici a vaříme 20 minut. Uvařenou polévku stáhneme z ohně, vybereme bobkové listy, nové koření a horkou polévku rozmixujeme. Hrnec položíme zpátky na sporák, vylijeme smetanu, podle chuti osolíme, opepříme, chvilku povaříme a stáhneme ze sporáku.
- Připravenou polévku naléváme na talíře, a na každou porci položíme opečené volské oko, které posypeme nasekaným koprem.
- Na volské oko: V pánvi rozpálíme olej, rozklepneme celé vejce, nemícháme, necháme ho v celku a za stálého polévání horkým olejem vejce opečeme z jedné strany, do poloměkka tak, aby se žloutek rozlil do polévky.