Bramborová polévka se zeleninou a smetanou

Ingredience


Bobkový list 4 g
Brambory 500 g
Celer řapíkatý 1 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Nové koření celé 5 g
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel - nať 1 ks
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 6 ks
Vývar zeleninový 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce vylijeme vývar, přivedeme k varu. Zeleninu - brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek oloupeme, umyjeme, nastrouháme na jemném struhadle a položíme do vývaru, přidáme bobkové listy, nové koření, přiklopíme poklici a vaříme 20 minut. Uvařenou polévku stáhneme z ohně, vybereme bobkové listy, nové koření a horkou polévku rozmixujeme. Hrnec položíme zpátky na sporák, vylijeme smetanu, podle chuti osolíme, opepříme, chvilku povaříme a stáhneme ze sporáku.
  2. Připravenou polévku naléváme na talíře, a na každou porci položíme opečené volské oko, které posypeme nasekaným koprem.
  3. Na volské oko: V pánvi rozpálíme olej, rozklepneme celé vejce, nemícháme, necháme ho v celku a za stálého polévání horkým olejem vejce opečeme z jedné strany, do poloměkka tak, aby se žloutek rozlil do polévky.