Skořicovo - hruškový koláč

Ingredience


Cukr třtinový 60 g
Hrozinky 90 g
Hrušky 1 kg
Marmeláda meruňková 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká T 650 275 g
Skořice mletá 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Sušenky Amaretti 60 g
Tresť vanilková 0.25 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 3 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na vál nasypeme mouku a sůl, uprostřed uděláme důlek a dáme do něj máslo, cukr, vejce, vanilku, žloutek a zalijeme vodou. Vypracujeme hladké těsto, přidáváme dle potřeby vodu. Poté zabalíme do fólie a necháme hodinu vychladit.
  2. Ze dvou třetin těsta vyválíme placku a vložíme ji do dortové formy o průměru 25 cm. Těsto potřeme marmeládou a posypeme drobenkou z rozdrcených sušenek.
  3. Na tenké plátky nakrájíme hrušky, které poskládáme na sušenky, posypeme hrozinkami, skořicí a třtinovým cukrem.
  4. Ze zbylého těsta vytvoříme tenký váleček a umístíme ho podél okraje formy. Ze zbytku válečku vytvoříme na koláči mřížkový vzor.
  5. V předehřáté troubě pečeme 50 minut při teplotě 200°C.
  6. Můžeme podávat jak teplé, tak studené.