Skořicovo - hruškový koláč
Ingredience
Cukr třtinový |
60 g |
Hrozinky |
90 g |
Hrušky |
1 kg |
Marmeláda meruňková |
4 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
275 g |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Sušenky Amaretti |
60 g |
Tresť vanilková |
0.25 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
3 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 90 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Na vál nasypeme mouku a sůl, uprostřed uděláme důlek a dáme do něj máslo, cukr, vejce, vanilku, žloutek a zalijeme vodou. Vypracujeme hladké těsto, přidáváme dle potřeby vodu. Poté zabalíme do fólie a necháme hodinu vychladit.
- Ze dvou třetin těsta vyválíme placku a vložíme ji do dortové formy o průměru 25 cm. Těsto potřeme marmeládou a posypeme drobenkou z rozdrcených sušenek.
- Na tenké plátky nakrájíme hrušky, které poskládáme na sušenky, posypeme hrozinkami, skořicí a třtinovým cukrem.
- Ze zbylého těsta vytvoříme tenký váleček a umístíme ho podél okraje formy. Ze zbytku válečku vytvoříme na koláči mřížkový vzor.
- V předehřáté troubě pečeme 50 minut při teplotě 200°C.
- Můžeme podávat jak teplé, tak studené.