Velikonoční zajíčci s mandlemi
Ingredience
Cukr moučkový |
150 g |
Mandle |
125 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mouka pšeničná |
300 g |
Smetana 12% (konzumní) |
2 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 30 porcí
- Mandle spaříme, zbavíme slupky a nasekáme.
- V míse smícháme mouku, mandle, máslo, vejce, moučkový cukr a vypracujeme tuhé těsto. Z těsta utvoříme váleček, zbalíme ho do potravinové fólie a uložíme na 30 minut odpočívat do chladničky.
- Těsto vyjmeme z chladničky a na pomoučněném vále z něj vyválíme placku. Pomocí vykrajovátka z placky vykrajujeme zajičky a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Zajíčky potřeme rozšlehaným žloutkem se smetanou a zdobíme mandlovými lupínky. Troubu předehřejeme na 180°C a zajíčky pečeme asi 15 minut.
- Po upečení necháme vychladnout a poté podáváme.