Velikonoční koblihy

Ingredience


Citronová kůra 1 polévková lžíce
Citronová šťáva 0.5 polévková lžíce
Cukr moučkový 1 kávová lžička
Cukr práškový s vanilkovou příchutí 2 polévková lžíce
Droždí 40 g
Džem meruňkový 200 g
Máslo čerstvé 70 g
Mléko polotučné 2.5 dl
Mouka polohrubá 500 g
Olej slunečnicový 4 dl
Rum 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy dáme kvasnice, 1 lžičku moučkového cukru a 1.5 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme 6 žloutků s jemným krupicovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku se špetkou soli, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, rum, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
  2. Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme, až dělá bubliny. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, musí být hladké a vláčné. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Potom těsto dáme na vál, rozválíme ho na placku silnou 3/4 cm. Na jednu polovinu strany položíme na těsto lžičkou džem, ve vzdálenosti asi 8 cm od sebe. Poté přeložíme druhou polovinou těsta a formičkou nebo sklenicí s tenkým okrajem o průměru 7 cm vykrojíme kolečka tak, že džem bude uprostřed. Přebytečné těsto vyválíme, zpracujeme znovu a uděláme koblihy jako předešlé. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho znovu chvíli nakynout.
  3. Vykynuté koblihy opatrně smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje přibližně 3 cm. První stranu zvolna smažíme dozlatova pod pokličkou asi 30 sekund až 1 minutu. Druhou stranu smažíme bez pokličky. Koblihy musíme hlídat, aby se nám nepřipálily.
  4. Usmažené koblihy opatrně vyjmeme děravou naběračkou a odložíme je na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného oleje.
  5. Vychladlé koblihy posypeme moučkový cukrem s vanilkovou příchutí.