Velikonoční koblihy
Ingredience
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
0.5 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
1 kávová lžička |
Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
2 polévková lžíce |
Droždí |
40 g |
Džem meruňkový |
200 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mléko polotučné |
2.5 dl |
Mouka polohrubá |
500 g |
Olej slunečnicový |
4 dl |
Rum |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do mísy dáme kvasnice, 1 lžičku moučkového cukru a 1.5 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme 6 žloutků s jemným krupicovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku se špetkou soli, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, rum, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
- Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme, až dělá bubliny. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, musí být hladké a vláčné. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Potom těsto dáme na vál, rozválíme ho na placku silnou 3/4 cm. Na jednu polovinu strany položíme na těsto lžičkou džem, ve vzdálenosti asi 8 cm od sebe. Poté přeložíme druhou polovinou těsta a formičkou nebo sklenicí s tenkým okrajem o průměru 7 cm vykrojíme kolečka tak, že džem bude uprostřed. Přebytečné těsto vyválíme, zpracujeme znovu a uděláme koblihy jako předešlé. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho znovu chvíli nakynout.
- Vykynuté koblihy opatrně smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje přibližně 3 cm. První stranu zvolna smažíme dozlatova pod pokličkou asi 30 sekund až 1 minutu. Druhou stranu smažíme bez pokličky. Koblihy musíme hlídat, aby se nám nepřipálily.
- Usmažené koblihy opatrně vyjmeme děravou naběračkou a odložíme je na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného oleje.
- Vychladlé koblihy posypeme moučkový cukrem s vanilkovou příchutí.