Hovězí maso v listovém těstě s vinnou omáčkou
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso zadní |
1 kg |
Hříbky čerstvé |
375 g |
Listové těsto |
500 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
160 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno červené |
400 ml |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Na středním plameni rozpálíme velkou pánev se 2 lžícemi másla, vložíme do ní hovězí zadní maso vcelku, bez tuku, a zprudka, aby se maso zatáhlo, opečeme ze všech stran. Po opečení vytáhneme a dáme stranou vychladnout.
- Rozehřejeme další 2 lžíce másla a asi 5 minut smažíme nasekanou cibuli, přisypeme najemno nasekané mladé hříbky a dusíme 15 minut za občasného zamíchání. Ochutíme černým pepřem a mletým muškátovým oříškem, nasekanou čerstvou petrželku a necháme vychladnout.
- Z 2/3 listového těsta vyválíme dostatečně velký plát. Do středu narovnáme půlku hříbků, na ně položíme maso, narovnáme druhou půlku houbové směsi. Rohy těsta odřízneme a okraje potřeme rozšlehaným vejcem a balíme maso, okraje přitom stiskneme pevně k sobě. Připravené maso položíme na vymazaný plech překrytými stranami dolů a na 10 minut dáme chladit.
- Troubu předehřejeme na 220°C.
- Ze zbylého listového těsta vyválíme plát asi 10 x 30 cm a nařežeme ho na 5 proužků. Z chladničky vytáhneme maso zabalené do listového těsta a potřeme rozšlehaným vejcem. Z nařezaných proužků vytvoříme na zabaleném mase mřížku, potřeme vejcem a pečeme 30 minut; až maso bude středně propečené, přeložíme ho na tác a na teplém místě necháme ještě 10 minut odpočinout.
- Omáčka z červeného vína - v malém kastrůlku svaříme červené víno na polovinu, přisypeme nasekaný tymián a petrželku a opepříme. Sejmeme z ohně a po kouskách vmícháme zbylé máslo, předchozí kousek musí být rozpuštěný, než přidáme další kousek. Přimícháme kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě a na mírném ohni za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Podáváme s masem nakrájeným na kousky.