Hovězí maso v listovém těstě s vinnou omáčkou

Ingredience


Cibule 1 ks
Hovězí maso zadní 1 kg
Hříbky čerstvé 375 g
Listové těsto 500 g
Maizena - kukuřičný škrob 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 160 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Víno červené 400 ml
Voda pitná 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na středním plameni rozpálíme velkou pánev se 2 lžícemi másla, vložíme do ní hovězí zadní maso vcelku, bez tuku, a zprudka, aby se maso zatáhlo, opečeme ze všech stran. Po opečení vytáhneme a dáme stranou vychladnout.
  2. Rozehřejeme další 2 lžíce másla a asi 5 minut smažíme nasekanou cibuli, přisypeme najemno nasekané mladé hříbky a dusíme 15 minut za občasného zamíchání. Ochutíme černým pepřem a mletým muškátovým oříškem, nasekanou čerstvou petrželku a necháme vychladnout.
  3. Z 2/3 listového těsta vyválíme dostatečně velký plát. Do středu narovnáme půlku hříbků, na ně položíme maso, narovnáme druhou půlku houbové směsi. Rohy těsta odřízneme a okraje potřeme rozšlehaným vejcem a balíme maso, okraje přitom stiskneme pevně k sobě. Připravené maso položíme na vymazaný plech překrytými stranami dolů a na 10 minut dáme chladit.
  4. Troubu předehřejeme na 220°C.
  5. Ze zbylého listového těsta vyválíme plát asi 10 x 30 cm a nařežeme ho na 5 proužků. Z chladničky vytáhneme maso zabalené do listového těsta a potřeme rozšlehaným vejcem. Z nařezaných proužků vytvoříme na zabaleném mase mřížku, potřeme vejcem a pečeme 30 minut; až maso bude středně propečené, přeložíme ho na tác a na teplém místě necháme ještě 10 minut odpočinout.
  6. Omáčka z červeného vína - v malém kastrůlku svaříme červené víno na polovinu, přisypeme nasekaný tymián a petrželku a opepříme. Sejmeme z ohně a po kouskách vmícháme zbylé máslo, předchozí kousek musí být rozpuštěný, než přidáme další kousek. Přimícháme kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě a na mírném ohni za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Podáváme s masem nakrájeným na kousky.