Čokoládový dort

Ingredience


Čokoláda na vaření 175 g
Cukr moučkový 160 g
Marmeláda meruňková 6 polévková lžíce
Máslo čerstvé 175 g
Strouhanka 125 g
Vejce slepičí 7 ks
Čokoláda na vaření 150 g
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rozlámeme čokoládu na vaření, kousky vložíme do menšího hrnku. Hrnek s čokoládou vložíme do větší nádoby, ve vodní lázni rozpouštíme a mícháme do hladka. Čokoládovou směs vlijeme do mísy, vložíme do ní změklé máslo. Kuchyňským robotem se šlehacími metlami, nastavenými na nejvyšší rychlost, směs šleháme a postupně po lžících přidáváme cukr, dokud směs nezhoustne. Rozklepneme všech sedm vajec. Tři bílky si odložíme stranou pro výrobu sněhu, jeden bílek ponecháme pro přípravu polevy.
  2. Do směsi postupně zašleháváme tři celá vejce a čtyři žloutky.
  3. Pak snížímíme rychlost šlehače, do vyšlehané směsi přidáme strouhanku. Z odložených tří bílků našleháme tuhý sníh, opatrně ho vmícháme do vzniklého těsta. Hotové promíchané těsto nalijeme do dortové formy o průměru 28 centimetrů. Předehřejeme si troubu na 190 °C, následně dort pečeme 45 minut.
  4. Hotový upečený korpus dortu rozkrojíme podélně dortovým nožem, ochlazeným ve studené vodě. Připravíme si polovinu množství meruňkové marmelády, kterou potřeme horní část spodního dílu dortu a položíme na ni vrchní část. Druhou polovinou džemu potřeme povrch dortu.
  5. Přichystáme si polevu tak, že na kousky nakrájíme čokoládu a v nádobě ji vložíme do přichystané vodní lázně. V misce ušleháme tuhý sníh z jednoho bílku, který jsme si dali stranou, k němu přidáme cukr. Oslazený sníh z bílku vložíme do rozpuštěné čokolády a mícháme do hladka.
  6. Upečený dort polijeme čokoládovou polevou a nakonec posypeme na povrchu moučkovým cukrem.