Nákyp chlebový

Ingredience


Chléb pšeničný (bílý) 5 krajíc
Citrony 1 ks
Cukr třtinový 90 g
Hrozinky 125 g
Jablka 1 ks
Kandovaná pomerančová kůra 40 g
Marmeláda pomerančová 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 60 g
Mléko polotučné 5 dl
Skořice mletá 1 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zapékací nádobu vymažeme máslem, krajíce chleba namažeme máslem a marmeládou. Dno nádoby pokryjeme chleby a posypeme je citronovou kůrou, přidáme polovinu hrozinek, kandované kůry, skořice, třtinového cukru a nastrouhaným jablkem.
  2. Druhou vrstvu uděláme z dalších chlebů, nakrájených tak, aby pokryly celou plochu nádoby. Posypeme chleby většinou zbylých sultánek, zbylou kandovanou kůrou, třtinovým cukrem, skořicí a přikryjeme další vrstvou chleba.
  3. Ušleháme vejce s mlékem a polijeme chleba.
  4. Vršek nákypu posypeme třtinovým cukrem a zbylými hrozinkami a pečeme 60 minut v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů.
  5. Ihned podáváme.