Nákyp chlebový
Ingredience
Chléb pšeničný (bílý) |
5 krajíc |
Citrony |
1 ks |
Cukr třtinový |
90 g |
Hrozinky |
125 g |
Jablka |
1 ks |
Kandovaná pomerančová kůra |
40 g |
Marmeláda pomerančová |
4 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko polotučné |
5 dl |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Zapékací nádobu vymažeme máslem, krajíce chleba namažeme máslem a marmeládou. Dno nádoby pokryjeme chleby a posypeme je citronovou kůrou, přidáme polovinu hrozinek, kandované kůry, skořice, třtinového cukru a nastrouhaným jablkem.
- Druhou vrstvu uděláme z dalších chlebů, nakrájených tak, aby pokryly celou plochu nádoby. Posypeme chleby většinou zbylých sultánek, zbylou kandovanou kůrou, třtinovým cukrem, skořicí a přikryjeme další vrstvou chleba.
- Ušleháme vejce s mlékem a polijeme chleba.
- Vršek nákypu posypeme třtinovým cukrem a zbylými hrozinkami a pečeme 60 minut v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů.
- Ihned podáváme.