Rumovo-mandlový čokoládový dort
Ingredience
Cukr moučkový |
125 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Kakao |
2 polévková lžíce |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 ks |
Mandle |
250 g |
Mouka polohrubá |
160 g |
Rum |
2 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
5 ks |
Cukr moučkový |
2.5 polévková lžíce |
Marmeláda meruňková |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Pudinkový prášek - vanilkový |
1 ks |
Čokoláda na vaření |
115 g |
Kokosová smetana |
0.5 kávová lžička |
Olej stolní |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 16 porcí
- Do misky rozklepneme vejce a přilijeme k nim dvě lžíce rumu. Kuchyňským šlehačem je ušleháme do pěny. Moučkový cukr smícháme s vanilkovým a přidáme je do ušlehané vaječné pěny. Znovu šleháme ještě asi dvě minuty. Do misky vsypeme mouku, přidáme prášek do pečiva a kakaový prášek. Promísíme, odebereme polovinu mouky a vmícháme ji do vaječné hmoty. Pak vsypeme i zbylou mouku a přidáme také mandle, 32 mandlí si předtím oddělíme na ozdobu hotového dortu.
- Připravíme si dortovou formu o průměru 28 centimetrů, kterou vyložíme pečicím papírem. Vlijeme do ní připravené těsto. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Dort vložíme do trouby a pečeme 30 minut. Pak korpus vyjmeme z trouby, vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Dvakrát ho vodorovně rozřízneme nožem, zchlazeným ve studené vodě.
- Připravíme si krém. K pudinkovému prášku přidáme cukr, zalijeme mlékem a vaříme. Mícháme a necháme vychladnout. Do misky vložíme změklé máslo, kuchyňským robotem ho ušleháme do pěny a vlijeme k němu uvařený pudink. Krémem pomažeme dva díly dortového korpusu a naskládáme je na sebe, vrchní, třetí díl, necháme bez krému. Tři lžíce krému vložíme do cukrářského sáčku s hubičkou. Vrchní část dortu pomažeme meruňkovou marmeládou a uložíme ho na 30 minut do chladničky.
- Mezitím si připravíme polevu. Do menšího hrnku rozlámeme čokoládu, přidáme k ní kokosovou smetanu a olej. Vložíme do větší nádoby s vodou a ve vodní lázni necháme rozpouštět. Pak hotovou polevou potřeme vychladlý dort. Krémem z cukrářského sáčku naneseme na dort spirálu a poklademe na něj pro ozdobu 32 upražených mandlí, které jsme si nechali stranou. Opět dort uložíme na 30 minut do chladničky.