Rumovo-mandlový čokoládový dort

Ingredience


Cukr moučkový 125 g
Cukr vanilka 1 ks
Kakao 2 polévková lžíce
Kypřicí prášek do pečiva 1 ks
Mandle 250 g
Mouka polohrubá 160 g
Rum 2 polévková lžíce
Vejce slepičí 5 ks
Cukr moučkový 2.5 polévková lžíce
Marmeláda meruňková 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 250 g
Mléko polotučné 500 ml
Pudinkový prášek - vanilkový 1 ks
Čokoláda na vaření 115 g
Kokosová smetana 0.5 kávová lžička
Olej stolní 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do misky rozklepneme vejce a přilijeme k nim dvě lžíce rumu. Kuchyňským šlehačem je ušleháme do pěny. Moučkový cukr smícháme s vanilkovým a přidáme je do ušlehané vaječné pěny. Znovu šleháme ještě asi dvě minuty. Do misky vsypeme mouku, přidáme prášek do pečiva a kakaový prášek. Promísíme, odebereme polovinu mouky a vmícháme ji do vaječné hmoty. Pak vsypeme i zbylou mouku a přidáme také mandle, 32 mandlí si předtím oddělíme na ozdobu hotového dortu.
  2. Připravíme si dortovou formu o průměru 28 centimetrů, kterou vyložíme pečicím papírem. Vlijeme do ní připravené těsto. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Dort vložíme do trouby a pečeme 30 minut. Pak korpus vyjmeme z trouby, vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Dvakrát ho vodorovně rozřízneme nožem, zchlazeným ve studené vodě.
  3. Připravíme si krém. K pudinkovému prášku přidáme cukr, zalijeme mlékem a vaříme. Mícháme a necháme vychladnout. Do misky vložíme změklé máslo, kuchyňským robotem ho ušleháme do pěny a vlijeme k němu uvařený pudink. Krémem pomažeme dva díly dortového korpusu a naskládáme je na sebe, vrchní, třetí díl, necháme bez krému. Tři lžíce krému vložíme do cukrářského sáčku s hubičkou. Vrchní část dortu pomažeme meruňkovou marmeládou a uložíme ho na 30 minut do chladničky.
  4. Mezitím si připravíme polevu. Do menšího hrnku rozlámeme čokoládu, přidáme k ní kokosovou smetanu a olej. Vložíme do větší nádoby s vodou a ve vodní lázni necháme rozpouštět. Pak hotovou polevou potřeme vychladlý dort. Krémem z cukrářského sáčku naneseme na dort spirálu a poklademe na něj pro ozdobu 32 upražených mandlí, které jsme si nechali stranou. Opět dort uložíme na 30 minut do chladničky.