Knedlíky kynuté houskové
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
22 g |
Mouka pšeničná hrubá |
400 g |
Rohlíky bílé |
2 ks |
Sůl |
3 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
4.25 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do mísy prosejeme hrubou mouku s 1 lžičkou soli, do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí s 1 lžičkou cukru a zalijeme až 1,5 dl vlažné vody. Když vzejde kvásek, přidáme vejce, další 1 dl vody a směs důkladně propracujeme. Těsto zpracováváme minimálně 10 minut, až tvoří bubliny. Musí být dostatečně tuhé.
- Rohlíky (nebo housky) nakrájíme na kostičky, těsto dáme na pomoučený vál a zapracujeme pokrájené rohlíky. Z těsta vytvarujeme 2 knedlíky, zakryjeme čistým plátnem a necháme minimálně 45-60 minut kynout.
- Ve větším hrnci přivedeme do varu 3-4 litry vody se 2 lžičkami soli. Knedlíky pomalu vaříme z jedné strany 10 minut, následně je opatrně otočíme a vaříme dalších 10 minut. Vyjmeme je, propícháme špejlí a horké potřeme máslem. Potom je nakrájíme a podáváme.