Domácí toastový chleba
Ingredience
Cukr krupice |
0.25 kávová lžička |
Droždí sušené |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
85 ml |
Mouka polohrubá |
600 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
250 ml |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Droždí rozmícháme s cukrem, přimícháme lžíci vlažného mléka, lžíci mouky a v teple necháme vzejít kvásek.
- Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, vlažným mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce, s vlažnou vodou, rozpuštěným máslem a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké a lesklé těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek a v míse, přikrytý ubrouskem, jej necháme alespoň hodinu kynout.
- Chlebíčkovou formu vymažeme a vyplníme ji těstem, které necháme 20 minut dokynout.
- V předehřáté troubě pečeme asi 50 minut, až těsto zezlátne. Chleba vyklopíme a necháme na mřížce vychladnout.