Domácí toastový chleba

Ingredience


Cukr krupice 0.25 kávová lžička
Droždí sušené 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 85 ml
Mouka polohrubá 600 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 250 ml
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Droždí rozmícháme s cukrem, přimícháme lžíci vlažného mléka, lžíci mouky a v teple necháme vzejít kvásek.
  2. Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, vlažným mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce, s vlažnou vodou, rozpuštěným máslem a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké a lesklé těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek a v míse, přikrytý ubrouskem, jej necháme alespoň hodinu kynout.
  3. Chlebíčkovou formu vymažeme a vyplníme ji těstem, které necháme 20 minut dokynout.
  4. V předehřáté troubě pečeme asi 50 minut, až těsto zezlátne. Chleba vyklopíme a necháme na mřížce vychladnout.