Domácí světlé žemle
Ingredience
Cukr krupice |
0.25 kávová lžička |
Droždí sušené |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
450 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
250 ml |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Droždí rozmícháme s cukrem, přimícháme lžíci vlažné vody, lžíci mouky a v teple necháme vzejít kvásek.
- Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, s vlažnou vodou, ve které jsme rozšlehali vejce, s rozpuštěným máslem a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké a lesklé těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek, přikrytý ubrouskem jej v míse necháme kynout alespoň hodinu.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 24 dílů, v dlaních z nich utvoříme žemle, ty vložíme na plech s pečicím papírem. Boky žemlí potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme je v předehřáté troubě zhruba 20 minut, až mají světlehnědou barvu.