Domácí světlé žemle

Domácí světlé žemle - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 0.25 kávová lžička
Droždí sušené 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka polohrubá 450 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 250 ml
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Droždí rozmícháme s cukrem, přimícháme lžíci vlažné vody, lžíci mouky a v teple necháme vzejít kvásek.
  2. Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, s vlažnou vodou, ve které jsme rozšlehali vejce, s rozpuštěným máslem a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké a lesklé těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek, přikrytý ubrouskem jej v míse necháme kynout alespoň hodinu.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 24 dílů, v dlaních z nich utvoříme žemle, ty vložíme na plech s pečicím papírem. Boky žemlí potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme je v předehřáté troubě zhruba 20 minut, až mají světlehnědou barvu.