Čokoládový kmen s kandovaným ovocem

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Sůl 1 špetka
Vaječný bílek slepičí 5 ks
Vaječný žloutek slepičí 5 ks
Voda pitná 5 polévková lžíce
Čokoláda hořká 150 g
Cukr moučkový 100 g
Kandované ovoce 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 250 g
Rum 2 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V misce ušleháme žloutky s vodou, přimícháme 1/4 cukru. Vyšleháme hustou bílou pěnu. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a pak do něj postupně zašleháváme zbytek cukru a mouku. Nakonec ušlehaný sníh smícháme s ušlehanými žloutky.
  2. Plech vyložíme pečicím papírem, rozetřeme na něj těsto. Troubu rozpálíme na 200 stupňů Celsia a piškot pečeme asi 15 minut. Po upečení plech vyjmeme a ještě teplý piškot srolujeme do rolády. Potom jej necháme vyhladnout.
  3. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, necháme ji zchladnout. V misce ušleháme máslo, cukr, žloutky, rum, kandované ovoce a pak po lžících přimícháváme rozpuštěnou čokoládu.
  4. Piškotovou roládu rozvineme, celou plochu potřeme čokoládovým krémem a roládu zase zavineme. Povrch zavinuté rolády bohatě potřeme zbytkem čokoládového krému. Poté vezmeme vidličku a její pomocí na povrchu rolády vytvoříme různé vlnky tak, aby roláda vypadala jako kmen stromu.
  5. Roládu necháme 30 minut ztuhnout v chladničce a pak podáváme.