Čokoládový kmen s kandovaným ovocem
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
5 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
5 ks |
Voda pitná |
5 polévková lžíce |
Čokoláda hořká |
150 g |
Cukr moučkový |
100 g |
Kandované ovoce |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
250 g |
Rum |
2 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- V misce ušleháme žloutky s vodou, přimícháme 1/4 cukru. Vyšleháme hustou bílou pěnu. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a pak do něj postupně zašleháváme zbytek cukru a mouku. Nakonec ušlehaný sníh smícháme s ušlehanými žloutky.
- Plech vyložíme pečicím papírem, rozetřeme na něj těsto. Troubu rozpálíme na 200 stupňů Celsia a piškot pečeme asi 15 minut. Po upečení plech vyjmeme a ještě teplý piškot srolujeme do rolády. Potom jej necháme vyhladnout.
- Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, necháme ji zchladnout. V misce ušleháme máslo, cukr, žloutky, rum, kandované ovoce a pak po lžících přimícháváme rozpuštěnou čokoládu.
- Piškotovou roládu rozvineme, celou plochu potřeme čokoládovým krémem a roládu zase zavineme. Povrch zavinuté rolády bohatě potřeme zbytkem čokoládového krému. Poté vezmeme vidličku a její pomocí na povrchu rolády vytvoříme různé vlnky tak, aby roláda vypadala jako kmen stromu.
- Roládu necháme 30 minut ztuhnout v chladničce a pak podáváme.