Platýz a omáčka z pomeranče

Ingredience


Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Estragon 1 polévková lžíce
Maizena - kukuřičný škrob 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Platýz celý 1 kg
Pomerančová kůra 0.5 polévková lžíce
Pomerančová šťáva 2 polévková lžíce
Šalotka 1 ks
Smetana 16% (pochoutková) 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Víno bílé 0.5 l
Vývar rybí 0.75 l
Voda pitná 5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rozehřejeme troubu na 200°C. Připravíme si zapékací misku stejné velikosti jako připravovaná ryba a nalijeme do ní 5 lžic vody. Očištěného a vykuchaného celého platýze nařízneme, osolíme, opepříme, položíme do zapékací misky a poklademe kousky másla (2 polévkové lžíce). Pečeme 30 minut, ryba musí být propečená, ale musí zůstat vcelku. Pak z ryby připravíme filety asi takto - maso odřízneme po celé délce ryby těsně u páteře a odstraníme kůži, odřezané maso rozpůlíme a tím získáme 2 filety, které podáváme s omáčkou z pomeranče.
  2. Pomerančová omáčka se připravuje ze 2 lžic rozpuštěného másla, na kterém 5 minut smažíme nadrobno nasekanou šalotku s nastrouhanou kůrou z velkého pomeranče, přidáme suché bílé víno, rybí vývar, 1 snítku estragonu a po přivedení k varu necháme vše povařit ještě 10 minut.
  3. Přecedíme co čistého kastrůlku, přilijeme smíchanou pomerančovou a citronovou šťávu s kukuřičným škrobem a na mírném ohni povaříme 2 - 3 minuty, omáčka by měla trochu zhoustnout. Odstavíme z ohně a vmícháme smetanu, nasekaný zbylý čerstvý estragon, sůl a pepř. Hotovou omáčkou polijeme připravenou rybu a podáváme.