Platýz a omáčka z pomeranče
Ingredience
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Estragon |
1 polévková lžíce |
Maizena - kukuřičný škrob |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Platýz celý |
1 kg |
Pomerančová kůra |
0.5 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
2 polévková lžíce |
Šalotka |
1 ks |
Smetana 16% (pochoutková) |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
0.5 l |
Vývar rybí |
0.75 l |
Voda pitná |
5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Rozehřejeme troubu na 200°C. Připravíme si zapékací misku stejné velikosti jako připravovaná ryba a nalijeme do ní 5 lžic vody. Očištěného a vykuchaného celého platýze nařízneme, osolíme, opepříme, položíme do zapékací misky a poklademe kousky másla (2 polévkové lžíce). Pečeme 30 minut, ryba musí být propečená, ale musí zůstat vcelku. Pak z ryby připravíme filety asi takto - maso odřízneme po celé délce ryby těsně u páteře a odstraníme kůži, odřezané maso rozpůlíme a tím získáme 2 filety, které podáváme s omáčkou z pomeranče.
- Pomerančová omáčka se připravuje ze 2 lžic rozpuštěného másla, na kterém 5 minut smažíme nadrobno nasekanou šalotku s nastrouhanou kůrou z velkého pomeranče, přidáme suché bílé víno, rybí vývar, 1 snítku estragonu a po přivedení k varu necháme vše povařit ještě 10 minut.
- Přecedíme co čistého kastrůlku, přilijeme smíchanou pomerančovou a citronovou šťávu s kukuřičným škrobem a na mírném ohni povaříme 2 - 3 minuty, omáčka by měla trochu zhoustnout. Odstavíme z ohně a vmícháme smetanu, nasekaný zbylý čerstvý estragon, sůl a pepř. Hotovou omáčkou polijeme připravenou rybu a podáváme.