Vánoční drážďanská štola
Ingredience
Brusinky sušené |
500 g |
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
150 g |
Droždí |
70 g |
Kardamom |
0.5 kávová lžička |
Mandle |
100 g |
Máslo čerstvé |
300 g |
Mléko polotučné |
0.25 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
750 g |
Ořechy vlašské |
100 g |
Rum |
100 ml |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
4 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
100 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, špetku soli a přilijeme trochu vlažného mléka. Necháme 10 minut kvasit a pak přimícháme zbytek mléka, cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru, kardamom, máslo a vypracujeme těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo kynout.
- Sušené brusinky naložíme na 30 minut do rumu. Vlašské ořechy s mandlemi nahrubo nasekáme. Brusinky i s ořechy zapracujeme do těsta a těsto necháme dalších 45 minut kynout.
- Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, vyválíme ho na tloušťku 4 cm, po délce je jednou přeložíme tak, aby spodní část těsta trochu přečnívala. Těsto pak ze všech stran ztlačíme do tvaru štoly. Plech vyložíme pečícím papírem a položíme na něj štolu. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a štolu pečeme asi 90 minut.
- Po upečení štolu vyjmeme a ještě horkou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí podáváme.