Vánoční drážďanská štola

Vánoční drážďanská štola - obrázek

Ingredience


Brusinky sušené 500 g
Citronová kůra 1 polévková lžíce
Cukr krupice 150 g
Droždí 70 g
Kardamom 0.5 kávová lžička
Mandle 100 g
Máslo čerstvé 300 g
Mléko polotučné 0.25 l
Mouka pšeničná hladká T 650 750 g
Ořechy vlašské 100 g
Rum 100 ml
Sůl 1 špetka
Voda pitná 4 polévková lžíce
Cukr moučkový 100 g
Máslo čerstvé 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, špetku soli a přilijeme trochu vlažného mléka. Necháme 10 minut kvasit a pak přimícháme zbytek mléka, cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru, kardamom, máslo a vypracujeme těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo kynout.
  2. Sušené brusinky naložíme na 30 minut do rumu. Vlašské ořechy s mandlemi nahrubo nasekáme. Brusinky i s ořechy zapracujeme do těsta a těsto necháme dalších 45 minut kynout.
  3. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, vyválíme ho na tloušťku 4 cm, po délce je jednou přeložíme tak, aby spodní část těsta trochu přečnívala. Těsto pak ze všech stran ztlačíme do tvaru štoly. Plech vyložíme pečícím papírem a položíme na něj štolu. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a štolu pečeme asi 90 minut.
  4. Po upečení štolu vyjmeme a ještě horkou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí podáváme.