Chlebíček se sušenými švestkami
Ingredience
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
150 g |
Droždí |
25 g |
Kandované ovoce |
100 g |
Koření perníkové |
1 kávová lžička |
Křížaly (sušená jablka) |
100 g |
Máslo čerstvé |
75 g |
Mléko polotučné |
0.125 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Ořechy vlašské |
200 g |
Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
2 polévková lžíce |
Rum |
6 cl |
Sůl |
1 špetka |
Švestky sušené |
200 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Sušené švestky a jablka nakrájíme na menší kousky. Smícháme s nasekanými vlašskými ořechy, kandovaným ovocem, pomerančovou kůrou, pomerančovou šťávou, rumem, moučkovým cukrem, perníkovým kořením a necháme přes noc uležet.
- Další den do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme špetku soli, lžíci cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek a pak přimícháme zbytek mléka, tuk, vejce, a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut na teplém místě kynout. Po 30 minutách do těsta zamícháme ovocnou směs s ořechy a zapracujeme do těsta, opět mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme kynout ještě 30 minut kynout.
- Plechy vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na dva díly a z každého dílu vytvoříme dva bochánky, které položíme na plech. Nakonec bochánky potřeme troškou vody a vložíme do trouby. Pečeme asi 60 minut.
- Po upečení necháme vychladnout a podáváme.