Chlebíček se sušenými švestkami

Ingredience


Cukr krupice 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 150 g
Droždí 25 g
Kandované ovoce 100 g
Koření perníkové 1 kávová lžička
Křížaly (sušená jablka) 100 g
Máslo čerstvé 75 g
Mléko polotučné 0.125 l
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Ořechy vlašské 200 g
Pomerančová kůra 1 polévková lžíce
Pomerančová šťáva 2 polévková lžíce
Rum 6 cl
Sůl 1 špetka
Švestky sušené 200 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sušené švestky a jablka nakrájíme na menší kousky. Smícháme s nasekanými vlašskými ořechy, kandovaným ovocem, pomerančovou kůrou, pomerančovou šťávou, rumem, moučkovým cukrem, perníkovým kořením a necháme přes noc uležet.
  2. Další den do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme špetku soli, lžíci cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek a pak přimícháme zbytek mléka, tuk, vejce, a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut na teplém místě kynout. Po 30 minutách do těsta zamícháme ovocnou směs s ořechy a zapracujeme do těsta, opět mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme kynout ještě 30 minut kynout.
  3. Plechy vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
  4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na dva díly a z každého dílu vytvoříme dva bochánky, které položíme na plech. Nakonec bochánky potřeme troškou vody a vložíme do trouby. Pečeme asi 60 minut.
  5. Po upečení necháme vychladnout a podáváme.