Kuře s omáčkou z hnědých žampionů

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Estragon 1 polévková lžíce
Kuřecí prsa 600 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Smetana 16% (pochoutková) 100 ml
Sůl 1 špetka
Víno šumivé (sekt) 0.333333 l
Vývar drůbeží 0.333333 l
Žampiony čerstvé 225 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na rozpuštěnou lžíci másla přidáme prolisovaný česnek, polovinu hnědých žampionů nadrobno nasekaných, sůl a pepř, restujeme 5 minut na prudkém ohni, dokud žampiony nezměknou. Žampiony přesypeme do misky, přimícháme nasekanou čerstvou petrželku, estragon a necháme 10 minut chladnout. Velké prsní kuřecí řízky, bez kůže a kostí, uprostřed nařízneme jako kapsu, kterou naplníme houbovou směsí a vložíme do zapékací misky.
  2. Zapneme troubu na 180 °C a připravíme houbovou omáčku. Na pánvi rozpustíme lžíci másla, přidáme druhou polovinu hnědých žampionů nakrájených na plátky, ochutíme a na silném ohni dusíme 3 minuty. Pak přilijeme kuřecí vývar, perlivé nebo suché bílé víno a plnotučnou smetanu, po přivedení k varu plamen stáhneme a na mírném ohni vaříme 10 minut, aby omáčka trochu zhoustla. Hotovou omáčkou zalijeme kuře v zapékací misce, zakryjeme alobalem a pečeme 20-25 minut. Asi v polovině doby pečení podlijeme.