Kuře s omáčkou z hnědých žampionů
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Estragon |
1 polévková lžíce |
Kuřecí prsa |
600 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Smetana 16% (pochoutková) |
100 ml |
Sůl |
1 špetka |
Víno šumivé (sekt) |
0.333333 l |
Vývar drůbeží |
0.333333 l |
Žampiony čerstvé |
225 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na rozpuštěnou lžíci másla přidáme prolisovaný česnek, polovinu hnědých žampionů nadrobno nasekaných, sůl a pepř, restujeme 5 minut na prudkém ohni, dokud žampiony nezměknou. Žampiony přesypeme do misky, přimícháme nasekanou čerstvou petrželku, estragon a necháme 10 minut chladnout. Velké prsní kuřecí řízky, bez kůže a kostí, uprostřed nařízneme jako kapsu, kterou naplníme houbovou směsí a vložíme do zapékací misky.
- Zapneme troubu na 180 °C a připravíme houbovou omáčku. Na pánvi rozpustíme lžíci másla, přidáme druhou polovinu hnědých žampionů nakrájených na plátky, ochutíme a na silném ohni dusíme 3 minuty. Pak přilijeme kuřecí vývar, perlivé nebo suché bílé víno a plnotučnou smetanu, po přivedení k varu plamen stáhneme a na mírném ohni vaříme 10 minut, aby omáčka trochu zhoustla. Hotovou omáčkou zalijeme kuře v zapékací misce, zakryjeme alobalem a pečeme 20-25 minut. Asi v polovině doby pečení podlijeme.