Vepřové maso s ovocnou (cumberlandskou) omáčkou

Ingredience


Bylinky čerstvé - svazek 1 ks
Cibule 1 ks
Citrony 0.5 ks
Hořčice Dijonská 2 polévková lžíce
Hřebíček 20 ks
Med včelí 2 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 polévková lžíce
Pomeranče 1 ks
Vepřová kýta 2 kg
Víno bílé 265 ml
Víno portské 65 ml
Želé rybízové 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřovou kýtu vcelku s kůží necháme 3 hodiny namočenou ve studené vodě, vytáhneme, necháme okapat a přemístíme do velkého hrnce a zalijeme vodou. K masu přidáme cibuli propíchanou 5 hřebíčky, zrnka pepře, svazek bylinek a suché bílé víno, přivedeme k varu, pak plamen stáhneme a vaříme 1.5 hodiny částečně zakryté.
  2. Uvařenou kýtu přeložíme do pekáče, zbavíme kůže a většiny tuku, na zbylém tuku vytvoříme mřížku, kýtu potřeme rozpuštěným světlým medem s dijonskou hořčicí, napícháme zbylé hřebíčky a 30 minut pečeme.
  3. Rosol z červeného rybízu, citronovou a pomerančovou šťávu a portské víno přivedeme k varu, aby se omáčka nepřipálila občas zamícháme.
  4. Maso nakrájené na tenké plátky a omáčku podáváme zvlášť.