Vepřové maso s ovocnou (cumberlandskou) omáčkou
Ingredience
Bylinky čerstvé - svazek |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
0.5 ks |
Hořčice Dijonská |
2 polévková lžíce |
Hřebíček |
20 ks |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 polévková lžíce |
Pomeranče |
1 ks |
Vepřová kýta |
2 kg |
Víno bílé |
265 ml |
Víno portské |
65 ml |
Želé rybízové |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vepřovou kýtu vcelku s kůží necháme 3 hodiny namočenou ve studené vodě, vytáhneme, necháme okapat a přemístíme do velkého hrnce a zalijeme vodou. K masu přidáme cibuli propíchanou 5 hřebíčky, zrnka pepře, svazek bylinek a suché bílé víno, přivedeme k varu, pak plamen stáhneme a vaříme 1.5 hodiny částečně zakryté.
- Uvařenou kýtu přeložíme do pekáče, zbavíme kůže a většiny tuku, na zbylém tuku vytvoříme mřížku, kýtu potřeme rozpuštěným světlým medem s dijonskou hořčicí, napícháme zbylé hřebíčky a 30 minut pečeme.
- Rosol z červeného rybízu, citronovou a pomerančovou šťávu a portské víno přivedeme k varu, aby se omáčka nepřipálila občas zamícháme.
- Maso nakrájené na tenké plátky a omáčku podáváme zvlášť.