Kořeněný mrkvový koláč s polevou
Ingredience
Cukr krupice |
120 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka polohrubá |
350 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Muškátový oříšek |
0.25 kávová lžička |
Nové koření mleté |
1 špetka |
Ořechy vlašské |
170 g |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
100 g |
Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce |
Rum |
0.5 polévková lžíce |
Žervé |
160 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Mrkev očistíme a nahrubo nastrouháme, vlašské ořechy umeleme, pomerančovou kůru nastrouháme.
- Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, vmícháme mouku s kypřícím práškem, koření, sůl, mrkev a vejce. Umícháme hladké těsto, do kterého zamícháme ořechy. Těstem naplníme dortovou formu, kterou jsme vymazali a vysypali. V předehřáté troubě pečeme asi 60 minut. Upečený koláč vyjmeme z formy a necháme na mřížce vychladnout. Poté koláč potřeme polevou a podáváme.
- Polevu připravíme našleháním sýru s cukrem, rumem a pomerančovou kůrou.