Kořeněný mrkvový koláč s polevou

Kořeněný mrkvový koláč s polevou - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 120 g
Kypřicí prášek do pečiva 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 100 g
Mouka polohrubá 350 g
Mrkev kořen 200 g
Muškátový oříšek 0.25 kávová lžička
Nové koření mleté 1 špetka
Ořechy vlašské 170 g
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hrubá 2 polévková lžíce
Cukr moučkový 100 g
Pomerančová kůra 1 polévková lžíce
Rum 0.5 polévková lžíce
Žervé 160 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mrkev očistíme a nahrubo nastrouháme, vlašské ořechy umeleme, pomerančovou kůru nastrouháme.
  2. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, vmícháme mouku s kypřícím práškem, koření, sůl, mrkev a vejce. Umícháme hladké těsto, do kterého zamícháme ořechy. Těstem naplníme dortovou formu, kterou jsme vymazali a vysypali. V předehřáté troubě pečeme asi 60 minut. Upečený koláč vyjmeme z formy a necháme na mřížce vychladnout. Poté koláč potřeme polevou a podáváme.
  3. Polevu připravíme našleháním sýru s cukrem, rumem a pomerančovou kůrou.