Chlupáče
Ingredience
Brambory |
1.5 kg |
Cibule |
150 g |
Mouka pšeničná hrubá |
6 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
3 polévková lžíce |
Sůl |
4 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
5 l |
Zelí kysané |
400 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Omyjeme 500 g brambor a uvaříme je ve vodě (1 litr) ve slupce. Scedíme je a vychladlé nastrouháme na jemném struhadle a dáme do větší mísy.
- 1 kg syrových brambor omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme je k vařeným bramborám spolu s moukou, solí a vejcem. Vymícháme husté těsto. Nejlépe těsto propracujeme rukou. Ve větším hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody s 2 lžičkami soli. Z těsta odkrojíme lžicí jeden knedlík a dáme ho do vody uvařit. Na něm vyzkoušíme, jestli se nerozvaří - pokud ano, přimícháme k těstu podle potřeby mouku (2-3 lžíce). Necháme je chvíli odpočinout.
- Mezitím si očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v pánvi na rozpáleném sádle usmažíme dozlatova.
- Chlupaté knedlíky vykrajujeme lžicí, dáváme je co nejrychleji do vroucí vody, opatrně promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je přibližně 3-5 minut. Vyjmeme sítem a propláchneme pod tekoucí vodou.
- Podáváme je polité usmaženou cibulkou a s kysaným zelím.