Koroptve pečené se slaninou a šalvějí

Ingredience


Anglická slanina 8 plátek
Balsamico ocet 1.5 kávová lžička
Citrony 1 ks
Koroptev 4 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Šalvěj čerstvá 16 ks
Sůl 1 špetka
Víno červené 4 polévková lžíce
Vývar drůbeží 170 ml
Želé rybízové 2 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nachystáme si 4 koroptve připravené k pečení, dovnitř každé vložíme 1/4 citronu, 2 lístky čerstvé nebo 1 špetku sušené šalvěje. Osolíme, opepříme, obalíme 2 plátky sušené slaniny se 2 lístky šalvěje nebo 1 špetkou sušené šalvěje; po vložení do pekáče pokapeme olivovým olejem. Nezakryté pečeme 30-35 minut, troubu předehřejeme na 220°C, v průběhu pečení 1x nebo 2x podlijeme. Měkké upečené koroptve udržujeme v teple v jiné nádobě.
  2. Vypečenou šťávu použijeme na omáčku; přelijeme ji do kastrůlku, přilijeme drůbeží vývar, červené nebo bílé víno a 7 minut rychle vaříme, omáčka se svaří na polovinu, stále mícháme. Potom přidáme 1 lžičku rosolu z červeného rybízu, vaříme 2-3 minuty, přimícháme zbylý rosol, balzamikový ocet a dochutíme. Stáhneme z plamene a postupně vmícháme studené máslo, aby se rozpustilo.
  3. Koroptve podáváme s omáčkou ozdobené lístky šalvěje.