Ježek
Ingredience
Čokoláda hořká |
100 g |
Cukr krupice |
150 g |
Hera |
150 g |
Hřebíček mletý |
1 špetka |
Kakao |
1 polévková lžíce |
Mandle |
60 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Ořechy vlašské |
100 g |
Poleva čokoládová |
150 g |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Solamyl - bramborový škrob |
1 polévková lžíce |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Vaječný bílek slepičí |
6 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a necháme trochu zchladnout. V míse smícháme heru, cukr, žloutky a utřeme je do pěny. Přidáme špetku skořice a mletého hřebíčku. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně přimícháme k máslové směsi, nakonec přimícháme mouku, kypřící prášek do pečiva, kakao, nasekané vlašské ořechy a rozpuštěnou čokoládu. Vše důkladně promícháme.
- Formu na srnčí hřbet důkladně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
- Těsto nalijeme do formy a pečeme asi 60 minut. Po upečení necháme vchladnout. Po vychladnutí zapícháme do celého povrchu těsta lupínky mandlí tak, aby vypadaly jako ježčí bodlinky.
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu a srnčí hřebet jí polijeme. Necháme ztuhnout a pak podáváme.