Dort s třešněmi a šlehačkou
Ingredience
Cukr krupice |
80 g |
Kakao - prášek |
70 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.25 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka polohrubá |
220 g |
Sherry brandy |
60 ml |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
80 ml |
Kompot třešňový |
300 g |
Sherry brandy |
4 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
700 ml |
Ztužovač šlehačky |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hrubá |
4 polévková lžíce |
Čokoláda hořká |
60 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- V míse promícháme mouku s kakaem, kypřícím práškem, sodou a solí. V další míse utřeme změklé máslo s cukrem do pěny a postupně vmícháme vejce a žloutky. V hrnku rozředíme cherry s teplou vodou.
- Do máslové hmoty po částech vmícháme moučnou směs a rozředěný likér. Vymícháme hladkou hmotu, kterou naplníme dvě dortové formy, které jsme vymazali a vysypali. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut. Korpusy necháme zchladnout, poté vyndáme z forem a položíme na mřížku, aby docela vychladly.
- V mezičase ušleháme smetanu se ztužovačem dotuha.
- První korpus položíme na tác, poklademe po celé ploše vypeckovanými a okapanými třešněmi, pokapeme polovinou cherry, potřeme čtvrtinou ušlehané smetany a přiklopíme plackou z druhého korpusu, který jsme rozkrojili na dvě placky. Opět placku poklademe třešněmi, pokapeme druhou polovinou cherry, potřeme další čtvrtinou šlehačky a přiklopíme poslední plackou.
- Celý dort potřeme zbylou šlehačkou, uhladíme, obalíme hrubě nastrouhanou čokoládou a vršek dortu ozdobíme třešněmi, které jsme dali stranou.