Dort s třešněmi a šlehačkou

Dort s třešněmi a šlehačkou - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 80 g
Kakao - prášek 70 g
Kypřicí prášek do pečiva 0.25 kávová lžička
Máslo čerstvé 80 g
Mouka polohrubá 220 g
Sherry brandy 60 ml
Soda jedlá 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 80 ml
Kompot třešňový 300 g
Sherry brandy 4 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 700 ml
Ztužovač šlehačky 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hrubá 4 polévková lžíce
Čokoláda hořká 60 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse promícháme mouku s kakaem, kypřícím práškem, sodou a solí. V další míse utřeme změklé máslo s cukrem do pěny a postupně vmícháme vejce a žloutky. V hrnku rozředíme cherry s teplou vodou.
  2. Do máslové hmoty po částech vmícháme moučnou směs a rozředěný likér. Vymícháme hladkou hmotu, kterou naplníme dvě dortové formy, které jsme vymazali a vysypali. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut. Korpusy necháme zchladnout, poté vyndáme z forem a položíme na mřížku, aby docela vychladly.
  3. V mezičase ušleháme smetanu se ztužovačem dotuha.
  4. První korpus položíme na tác, poklademe po celé ploše vypeckovanými a okapanými třešněmi, pokapeme polovinou cherry, potřeme čtvrtinou ušlehané smetany a přiklopíme plackou z druhého korpusu, který jsme rozkrojili na dvě placky. Opět placku poklademe třešněmi, pokapeme druhou polovinou cherry, potřeme další čtvrtinou šlehačky a přiklopíme poslední plackou.
  5. Celý dort potřeme zbylou šlehačkou, uhladíme, obalíme hrubě nastrouhanou čokoládou a vršek dortu ozdobíme třešněmi, které jsme dali stranou.