Máslový koláč se skořicí a vlašskými ořechy
Ingredience
Cukr krupice |
30 g |
Droždí |
15 g |
Hera |
100 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
0.125 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr vanilka |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
75 g |
Ořechy vlašské |
2 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme špetku soli, lžíci cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek. Pak přimícháme zbytek cukru, mléko, vejce, heru a zpracujeme hladké těsto. Pak těsto zaprášíme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo.
- Dortovou formu vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
- Na pomoučněném vále těsto důkladně propracujeme a pak je vtlačíme do dortové formy a po celém povrchu poklademe vločkami másla, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a mletými vlašskými ořechy. Vložíme do trouby a pečeme asi 25 minut.
- Koláč necháme vychladnout a pak podáváme.