Kynutý koláč s piniovými oříšky
Ingredience
Droždí |
15 g |
Hera |
100 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
0.25 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr krupice |
100 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Likér pomerančový |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
100 g |
Oříšky piniové |
150 g |
Smetana 12% (konzumní) |
3 polévková lžíce |
Zakysaná smetana |
200 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme špetku soli, lžíci cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek, pak přimícháme zbytek cukru, mléka, vejce, heru a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
- Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Těsto na pomoučněném vále propracujeme a pak jím vyložíme dortovou formu a ve formě necháme ještě chvilku kynout.
- V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme cukr, vanilkový cukr, nasekané piniové oříšky, smetanu a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak ze sporáku sundáme a přimícháme pomerančový likér. Takto připravenou směs natřeme na těsto ve formě a vložíme do trouby. Pečeme asi 25 minut.
- Po upečení necháme vychladnout a pak podáváme se zakysanou smetanou.