Kynutý koláč s piniovými oříšky

Ingredience


Droždí 15 g
Hera 100 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 0.25 l
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Cukr krupice 100 g
Cukr vanilka 1 ks
Likér pomerančový 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Oříšky piniové 150 g
Smetana 12% (konzumní) 3 polévková lžíce
Zakysaná smetana 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme špetku soli, lžíci cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek, pak přimícháme zbytek cukru, mléka, vejce, heru a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
  2. Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Těsto na pomoučněném vále propracujeme a pak jím vyložíme dortovou formu a ve formě necháme ještě chvilku kynout.
  3. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme cukr, vanilkový cukr, nasekané piniové oříšky, smetanu a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak ze sporáku sundáme a přimícháme pomerančový likér. Takto připravenou směs natřeme na těsto ve formě a vložíme do trouby. Pečeme asi 25 minut.
  4. Po upečení necháme vychladnout a pak podáváme se zakysanou smetanou.