Hruškový dort s kokosem a brusinkami
Ingredience
Cukr krupice |
60 g |
Kokos sušený |
60 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vaječný žloutek vařený |
4 ks |
Víno bílé |
5 polévková lžíce |
Brandy |
3 polévková lžíce |
Brusinky |
60 g |
Cukr krupice |
125 g |
Cukr moučkový |
100 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Hrušky |
700 g |
Kokos sušený |
100 g |
Limetková šťáva |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
50 g |
Smetana 12% (konzumní) |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Tvaroh jemný |
100 g |
Vaječný bílek slepičí |
3 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Na vále smícháme mouku se špetkou soli, kypřícím práškem do pečiva a cukrem. Doprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme natvrdo uvařené žloutky a jeden syrový žloutek. Pak přidáme na kostičky nakrájené máslo, strouhaný kokos, pomerančovou kůru, víno a připravíme hladké těsto. Těsto vložíme do mísy, zakryjeme utěrkou a uložíme na 30 minut do chladničky.
- Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Pak formu vyložíme těstem a těsto několikrát propícháme vidličkou.
- Sušené brusinky omyjeme v horké vodě a na 30 minut necháme marinovat v brandy. V míse utřeme máslo, cukr, žloutky, tvaroh, přidáme strouhaný kokos. Hrušky omyjeme, očistíme, oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kostičky. Pak hrušky společně s brusinkami a limetkovou šťávou přimícháme do tvarohové náplně. Smetanu s vanilkovým cukrem vyšleháme dotuha a opatrně přimícháme do náplně. Pak z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a také ho opatrně přimícháme do tvarohové náplně. Hotovou směsí naplníme těsto a vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia. Pečeme asi 70 minut.
- Po upečení necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.