Hruškový dort s kokosem a brusinkami

Ingredience


Cukr krupice 60 g
Kokos sušený 60 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 špetka
Máslo čerstvé 150 g
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Pomerančová kůra 1 polévková lžíce
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vaječný žloutek vařený 4 ks
Víno bílé 5 polévková lžíce
Brandy 3 polévková lžíce
Brusinky 60 g
Cukr krupice 125 g
Cukr moučkový 100 g
Cukr vanilka 1 ks
Hrušky 700 g
Kokos sušený 100 g
Limetková šťáva 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 50 g
Smetana 12% (konzumní) 100 g
Sůl 1 špetka
Tvaroh jemný 100 g
Vaječný bílek slepičí 3 ks
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na vále smícháme mouku se špetkou soli, kypřícím práškem do pečiva a cukrem. Doprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme natvrdo uvařené žloutky a jeden syrový žloutek. Pak přidáme na kostičky nakrájené máslo, strouhaný kokos, pomerančovou kůru, víno a připravíme hladké těsto. Těsto vložíme do mísy, zakryjeme utěrkou a uložíme na 30 minut do chladničky.
  2. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Pak formu vyložíme těstem a těsto několikrát propícháme vidličkou.
  3. Sušené brusinky omyjeme v horké vodě a na 30 minut necháme marinovat v brandy. V míse utřeme máslo, cukr, žloutky, tvaroh, přidáme strouhaný kokos. Hrušky omyjeme, očistíme, oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kostičky. Pak hrušky společně s brusinkami a limetkovou šťávou přimícháme do tvarohové náplně. Smetanu s vanilkovým cukrem vyšleháme dotuha a opatrně přimícháme do náplně. Pak z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a také ho opatrně přimícháme do tvarohové náplně. Hotovou směsí naplníme těsto a vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia. Pečeme asi 70 minut.
  4. Po upečení necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.