Slepice s křenovou omáčkou

Ingredience


Bobkový list 5 g
Celer řapíkatý 1 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Křen 60 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 40 g
Mrkev kořen 2 ks
Pepř černý celý 5 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 2 ks
Petržel kudrnka 30 g
Slepice 1.5 kg
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 4 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Slepici očistíme, umyjeme a vložíme do hrnce s vodou, kam přidáme oloupaný celý česnek a cibuli, očištěnou a také celou zeleninu - mrkev, celer, petržel, vložíme bobkové listy, svazek petržele kudrnky, který stáhneme nití, celý pepř a všechny suroviny pod poklici vaříme 40 minut doměkka. Měkkou zeleninu z polévky vybereme, nakrájíme na malé kousky, necháme stranou. Polévku přecedíme, vložíme do ní zpátky slepici, hrnec položíme zpět na sporák, přikryjeme poklici a vaříme ještě přibližně 70 minut.
  2. Uvařenou slepici vyndáme z polévky, nakrájíme na větší kousky a zatím necháme stranou. V pánvi zahřejeme máslo, vysypeme do něj mouku, chvilku za stálého míchání smažíme, potom zalijeme 3 dl vývaru ze slepice a zásmažku vylijeme do polévky, stálým mícháním povaříme, aby polévka zhoustla na hladkou omáčku, do které vložíme uvařenou a nakrájenou zeleninu, uvařené a na kousky nakrájené maso ze slepice, zamícháme, vylijeme smetanu, dochutíme solí, pepřem, podle chuti pokapeme citrónovou šťávou, přidáme jemně nastrouhaný křen, hrnec s omáčkou vrátíme na sporák, za občasného míchání přivedeme k varu a povaříme ještě asi 10 minut, aby se spojily chutě.
  3. Připravenou omáčku necháme chvilku pod poklici a potom porcujeme na talíře.