Slepice s křenovou omáčkou
Ingredience
Bobkový list |
5 g |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Křen |
60 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
40 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Pepř černý celý |
5 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
2 ks |
Petržel kudrnka |
30 g |
Slepice |
1.5 kg |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
4 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Slepici očistíme, umyjeme a vložíme do hrnce s vodou, kam přidáme oloupaný celý česnek a cibuli, očištěnou a také celou zeleninu - mrkev, celer, petržel, vložíme bobkové listy, svazek petržele kudrnky, který stáhneme nití, celý pepř a všechny suroviny pod poklici vaříme 40 minut doměkka. Měkkou zeleninu z polévky vybereme, nakrájíme na malé kousky, necháme stranou. Polévku přecedíme, vložíme do ní zpátky slepici, hrnec položíme zpět na sporák, přikryjeme poklici a vaříme ještě přibližně 70 minut.
- Uvařenou slepici vyndáme z polévky, nakrájíme na větší kousky a zatím necháme stranou. V pánvi zahřejeme máslo, vysypeme do něj mouku, chvilku za stálého míchání smažíme, potom zalijeme 3 dl vývaru ze slepice a zásmažku vylijeme do polévky, stálým mícháním povaříme, aby polévka zhoustla na hladkou omáčku, do které vložíme uvařenou a nakrájenou zeleninu, uvařené a na kousky nakrájené maso ze slepice, zamícháme, vylijeme smetanu, dochutíme solí, pepřem, podle chuti pokapeme citrónovou šťávou, přidáme jemně nastrouhaný křen, hrnec s omáčkou vrátíme na sporák, za občasného míchání přivedeme k varu a povaříme ještě asi 10 minut, aby se spojily chutě.
- Připravenou omáčku necháme chvilku pod poklici a potom porcujeme na talíře.