Dort s čokoládovými dary moře
Ingredience
Čokoláda mléčná |
225 g |
Cukr moučkový |
125 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Oplatky dortové |
150 g |
Ořechy lískové |
330 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Belgique ď Or |
100 g |
Cukr moučkový |
180 g |
Mandle plátky |
180 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Poleva čokoládová |
100 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
80 ml |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 16 porcí
- Nasekáme nadrobno čokoládu a vhodíme do hrnku. Přilijeme smetanu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak necháme vychladnout. Na suchou pánvičku vložíme ořechy, opražíme a necháme vychladnout. Změklé máslo v misce ušleháme do pěny. K vytvořené pěně přidáme moučkový a vanilkový cukr. Do máslové pěny postupně vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Opražené ořechy nastrouháme, dortové oplatky rozdrtíme a vše přimícháme do krému. Do velké skleněné mísy o průměru alespoň 20 centimetrů vložíme průhlednou potravinářskou fólii. Uložíme do chladničky a necháme přes noc ztuhnout.
- Nachystáme mandlový základ. V hrnku rozehřejeme máslo. Přidáme cukr a stále mícháme, aby se úplně rozpustil. Když se rozpuštěné máslo s cukrem začne zabarvovat do hněda, přidáme mandlové lupínky a smetanu. Odložíme z ohně a umícháme na hustý krém. Pak opět vrátíme na plotnu a znovu vaříme. Dáváme ovšem pozor, aby hmota houstla, ale nehnědla.
- Připravíme pečicí papír, na který namalujeme kruh o stejném průměru, jaký má skleněná miska. Namažeme ho zlehka olejem a vyrobený mandlový základ na něj naneseme. Počkáme, až vychladne a chladnou hmotu potom přesuneme na podnos, na kterém budeme dort servírovat. Na tuhý základ vyklopíme z mísy chladný dort a opatrně z něho stáhneme potravinářskou fólii. Nakonec hotový dort přelijeme polevou a ozdobíme bonbony z bonboniéry dary moře.