Rybízový dort

Ingredience


Cukr krupice 170 g
Cukr moučkový 80 g
Hera 70 g
Kakao 40 g
Likér pomerančový 4 cl
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Pomerančová šťáva 2 polévková lžíce
Rybíz červený 500 g
Smetana 33% (šlehačka) 1 l
Vaječný bílek slepičí 5 ks
Vaječný žloutek slepičí 5 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 13 polévková lžíce
Želatina bílá plátky 9 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse smícháme 120 g mouky, 70 g cukru, vejce, Heru a vypracujeme křehké těsto. Vložíme ho do chladničky, necháme 30 minut odpočívat.
  2. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto vyválíme na placku, rozložíme do dortové formy, několikrát jej propíchneme vidličkou, troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a dortovou formu s těstem do ní vložíme. Pečeme přibližně 20 minut, poté necháme vychladnout.
  3. V míse ušleháme žloutky s 5 lžícemi vody a 100 g cukru. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně zamícháme do žloutkové směsi. Nakonec přimícháme 130 g mouky a kakao, plech vyložíme pečícím papírem a těsto na něj nalijeme. Pečeme 15 minut v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia.
  4. Upečený piškot vyklopíme na čistou utěrku, ještě horký zarolujeme a necháme vychladnout.
  5. Želatinu namočíme, necháme nabobtnat. Rybíz rozmrazíme, 4/5 rybízu vložíme do kastrůlku, kde jej zahřejeme společně se zbytkem vody, cukrem a limetkovou šťávou. Kastrůlek sejmeme ze sporáku, do směsi zamícháme vymačkanou želatinu a mícháme tak dlouho, dokud se želatina nerozpustí. Potom necháme směs vychadnout, do směsi přimícháme pomerančový likér a necháme želírovat. Smetanu šleháme do tuha s moučkovým cukrem, polovinu opatrně vmícháme do rybízového krému.
  6. Srolovaný piškot rozvineme, namažeme krémem a znova zarolujeme. Rozřízneme na 4 cm silné pásy. Jeden pás svineme a postavíme ho do středu křehkého těsta, kolem něj svineme ostatní pásy piškotu a necháme ztuhnout v chladničce. Zbytkem šlehačky dort potřeme dort, nazdobíme pomocí cukrářského sáčku a nakonec také zbytkeme rybízu.