Schwarzwald s višněmi

Ingredience


Čokoláda hořká 60 g
Cukr krupice 240 g
Cukr vanilka 2 ks
Dortové želé čiré 1 balení
Džem višňový 3 polévková lžíce
Kakao 50 g
Kompot višňový 500 g
Máslo čerstvé 70 g
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Ořechy vlašské 100 g
Smetana 33% (šlehačka) 750 ml
Vaječný bílek slepičí 7 ks
Vaječný žloutek slepičí 7 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse smícháme 125 g mouky, vejce, 60 g cukru, máslo a utvoříme křehké těsto. Těsto vložíme na 30 minut odpočinout do chladničky.
  2. Dortovou formu vymažeme máslem a zchladlé těsto do něj rozprostřeme a několikrát jej propíchneme vidličkou. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia, dort vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Po upečení necháme vychladnout.
  3. V misce ušleháme žloutky, vodu a 180 g cukru do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně jej zamícháme do žloutkové směsi, pak přimícháme zbytek mouky, kakao a najemno nasekané vlašské ořechy. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, těsto do ní nalijeme a v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia pečeme asi 60 minut. Po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Po vychladnutí piškot rozdělíme na 3 placky.
  4. Křehké těsto potřeme višňovým džemem, na něj položíme jednu placku.
  5. Višně necháme okapat a šťávu zachytíme a odložíme stranou. 1/8 l višňové šťávy nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Želatinovou dortovou polevu rozmícháme v trošce višňové šťávy a přidáme do kastrůlku, promícháme a pak odstavíme. Nakonec přimícháme višně. Když hmota začne tuhnout, tak ji rozprostřeme na placku, kterou jsme položili na křehké těsto.
  6. V míse ušleháme smetanu s vanilkovým cukrem dotuha a trochu šlehačky odložíme stranou a trochu šlehačky rozetřeme na višňovou hmotu a přiklopíme prostřední plackou. Placku opět potřeme višňovou hmotou, poté šlehačkou a přiklopíme poslední plackou. Zbytek šlehačky rozetřeme na celý dort. Šlehačku, kterou jsme si odložili, naplníme do zdobícího sáčku a na povrchu dortu tvoříme hromádky, zdobíme višněmi a nastrouhanou hořkou čokoládou.