Schwarzwald s višněmi
Ingredience
Čokoláda hořká |
60 g |
Cukr krupice |
240 g |
Cukr vanilka |
2 ks |
Dortové želé čiré |
1 balení |
Džem višňový |
3 polévková lžíce |
Kakao |
50 g |
Kompot višňový |
500 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Ořechy vlašské |
100 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
750 ml |
Vaječný bílek slepičí |
7 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
7 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- V míse smícháme 125 g mouky, vejce, 60 g cukru, máslo a utvoříme křehké těsto. Těsto vložíme na 30 minut odpočinout do chladničky.
- Dortovou formu vymažeme máslem a zchladlé těsto do něj rozprostřeme a několikrát jej propíchneme vidličkou. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia, dort vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Po upečení necháme vychladnout.
- V misce ušleháme žloutky, vodu a 180 g cukru do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně jej zamícháme do žloutkové směsi, pak přimícháme zbytek mouky, kakao a najemno nasekané vlašské ořechy. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, těsto do ní nalijeme a v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia pečeme asi 60 minut. Po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Po vychladnutí piškot rozdělíme na 3 placky.
- Křehké těsto potřeme višňovým džemem, na něj položíme jednu placku.
- Višně necháme okapat a šťávu zachytíme a odložíme stranou. 1/8 l višňové šťávy nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Želatinovou dortovou polevu rozmícháme v trošce višňové šťávy a přidáme do kastrůlku, promícháme a pak odstavíme. Nakonec přimícháme višně. Když hmota začne tuhnout, tak ji rozprostřeme na placku, kterou jsme položili na křehké těsto.
- V míse ušleháme smetanu s vanilkovým cukrem dotuha a trochu šlehačky odložíme stranou a trochu šlehačky rozetřeme na višňovou hmotu a přiklopíme prostřední plackou. Placku opět potřeme višňovou hmotou, poté šlehačkou a přiklopíme poslední plackou. Zbytek šlehačky rozetřeme na celý dort. Šlehačku, kterou jsme si odložili, naplníme do zdobícího sáčku a na povrchu dortu tvoříme hromádky, zdobíme višněmi a nastrouhanou hořkou čokoládou.