Sacher s višňovým džemem
Ingredience
Čokoláda hořká |
200 g |
Cukr krupice |
180 g |
Hera |
180 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Ořechy vlašské |
100 g |
Solamyl |
20 g |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
8 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
8 ks |
Čokoláda hořká |
200 g |
Cukr krupice |
120 g |
Džem višňový |
400 g |
Voda pitná |
0.125 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a necháme zchladnout.
- V míse ušleháme Heru s 2/3 cukru a žloutky, šleháme, dokud se cukr nerozpustí, poté přimícháme mouku, škrob, mleté vlašské ořechy a rozpuštěnou čokoládou.
- Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, do které zašleháme i zbytek cukru. Sníh opatrně vmícháme do těsta.
- Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a těsto do ní nalijeme. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia, pečeme přibližně 80 minut. Po upečení necháme vychladnout, vyndáme z formy a v polovině vodorovně rozkrojíme. Obě části korpusu potřeme na rozkrojené straně višňovým džeme a opět spojíme dohromady.
- V kastrůlku rozpustíme hořkou čokoládu s 1/8 vody, cukrem a 5 minut ji povaříme. Necháme trochu zchladnout, potom polevou důkladně potřeme celý dort. Na povrchu čokolády uděláme nožem zářezy, které naznačují, kde se bude dort krájet. Po ztuhnutí podáváme.